Dezvoltarea durabila a agriculturii si a exploatatiior agricole

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 80
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 104kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Semnele unei noi ere in economia agroalimentara mondiala sunt
incontestabile. Pana acum s-a reusit o crestere a productiei agricole cu
ajutorul combinarii folosirii de cantitati crescute de ingrasaminte cu
adaptarea de noi soiuri de plante inalt productive.
Din pacate, acest sistem de agricultura a fost eficient doar aproape o jumatate de veac, acum nu mai functioneaza atat de bine, deoarece solul este din ce in ce ai secatuit si mai poluat, iar ingrasamintele chimice si pesticidele au efecte negative asupra sanatatii omului.
Toate tarile au incercat sa promoveze dezvoltarea agricola finantand activitatile de cercetare, furnizand servicii si alte forme de ajutor stimuland productia prin acordarea de subventii.
Toate acestea au permis cresterea de patru ori a productiei agricole de la inceputul secolului, contribuind la dezvoltarea societatii, in general.

In acelasi timp, poluarea agricola a crescut si calitatea unui anumit numar de peisaje s-a degradat. Agricultura a devenit intensiva cu o specializare crescuta, a fermelor si a regiunilor.
Inlocuind omul si animalele cu energia combustibililor fosili si sporind capacitatea productiva a solului si randamentul culturilor prin folosirea ingrasamintelor si a produselor fitofarmaceutice, agricultura a ajuns la un stadiu in care este posibil sa se obtina o rentabilitate pe termen scurt a unitatilor agricole, dar care impiedica pastrarea traditiei de armonie si interdependenta caracteristica relatiilor seculare intre agricultura si mediul natural.

Schimbarile in conduita exploatatiilor agricole si in tehnologiile utilizate au avut un impact mare asupra mediului inconjurator. Printre principalele probleme aparute putem aminti:problemele ivite din utilizarea substantelor chimice in agricultura. Este vorba in principal de poluarea mediului inconjurator si in particular de cea a apelor subterane si de suprafata, de metale, nitrati si biocide. Consecintele acestora sunt daunatoare florei si faunei si periculoase pentru sanatatea umana;

problemele care decurg din cresterea animalelor in sistem industrial si anume practicarea pasunatului intensiv si emisia de amoniac in atmosfera care poate contribui semnificativ la poluarea aerului;
problemele care provin din marginalizare ca de exemplu, degradarea infrastructurii, abandonul terenurilor, supraexploatarea si eroziunea chimica si fizica a solurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.