Dezvoltarea durabila a sistemelor energetice

Trimis la data: 2010-10-05
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 302
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 0
Autor: Vlasca Florian
Dimensiune: 6113kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Expresia "dezvoltare durabila" (Sustainable Development) a fost folosita in anul 1987 in Raportul Comisiei Mondiale cu privire la Mediu si Dezvoltare, cunoscut sub denumirea de Raport Brundtland. Raportul definea dezvoltarea durabila ca fiind dezvoltarea ce asigura nevoile prezentului fara a compromite capabilitatea viitoarelor generatii de a-si asigura propriile nevoi.Aceasta definitie a beneficiat de o larga acceptare, ca fiind cea mai putin controversata definitie, dar reprezinta mai mult un obiectiv strategic decat un ghid practic de pus in aplicare. Multi autori au prezentat diferite definitii in incercarea de a stabili si elemente cantitative care sa aduca conceptului valente pentru orientari de natura politica.

Cursuri similare:

Literatura de specialitate arata ca Pezzey in 1992, Morita Zhawashima in 1993, au gasit 61, respectiv 41 e diferite definitii de dezvoltare durabila.Subiectele abordate in diferite definitii se refera la protejarea biodiversitatii si a resurselor naturale, la o balanta echilibrata intre activitatea economica si mediu, la egalitatea intre generatii, intre regiuni, calitatea vietii, la valori sociale si culturale. Elementele comune acestor definitii functie de ceea ce este durabil, pot fi sintetizate in urmatoarele trei aspecte principale:

aspectul durabilitatii beneficiului economic al resurselor naturale. Ratiunea este aceea ca beneficiul economic al resurselor naturale trebuie mentinut in siguranta pentru a putea fi impartit intre generatiile prezentate si cele viitoare. In acest sens, El Sarafi, 1989, argumenteaza ca nu toate veniturile din vanzarea resurselor naturale ar trebui tratate ca venit curent disponibil pentru consum.- aspectul durabilitatii proprietatilor fizice ale mediului ambiant, acordandu-se valoare absoluta pastrarii in conditii de siguranta si continuitate a functiei ecologice a mediului ambiant.

- aspectul durabilitatii utilitati, in sensul ca nu trebuie sa se piarda functia de utilitate pentru "calitatea vietii" cat si pentru "bunurile facute de om" fapt ce determina includerea, in definitia dezvoltarii durabile a echitatii inter-regionale, a reducerii saraciei, a capitalului uman sau a monumentelor istorice.Conceptul de dezvoltare a contribuit mai mult ca oricare altul la apropierea disciplinelor din domeniul stiintelor sociale. Ambiguitatea acestui concept a dus la utilizarea sa in multe domenii si teorii.

Ivit in domeniul stiintelor economice, conceptul depaseste acest cadru si patrunde in campul altor discipline din domeniul stiintelor sociale. Din aceasta ambiguitate decurge o intreaga problematica care i-a condus pe economisti sa faca distinctie intre "dezvoltare" si "crestere", atribuind celei dintai o amploare ce o transforma intr-o tema interdisciplinara. Spre deosebire de cresterea economica, dezvoltarea are alaturi de dimensiunea economica dimensiuni sociale, culturale, umanitare, constituind un proces de transformare a conditiilor vietii materiale si spirituale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.