Dezvoltarea ecologiei in Romania

Trimis la data: 2009-08-30
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Parvu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ecologia a aparut ca stiinta de sine statatoare la inceputul aniilor 1900, insa radacinile ei se afla departe in istoria naturii, fiind tot asa de veche ca si experienta omului. Omul a intrat pe drumul civilizatiei cand a folosit focul si alte mijloace care i-au permis sa modifice mediul. Calamitatile naturale provocate de invaziile unor specii de animale au atras atentia multor naturalisti, insa cauzele care determinau aceste efecte erau considerate de origine divina.
In secolul 4 apar primele informatii cu caracter clar ecologic in operele filosofilor antici greci:

Cursuri similare:

Principiul de baza in intelegerea naturii de catre greci a fost "armonia ecologica" conform careia natura este desemnata sa favorizeze si sa pastreze fiecare specie, iar numarul sau abundenta fiecarei specii sa ramna constanta.
Primele orientari spre studiul legaturii dintre organisme si mediu au fost relatate in opera "Istoria naturala" a lui Buffon in sec 17 , care trateaza unele probleme legate de reglarea populatiilor. El spune ca unele populatii de plante, animale si chiar umane se supun acelorasi reguli, procese.fertilitatea crescuta fiind contracarata de un complex de factori.

Acumlarea datelor privind cresterea populatiei umane a facut posibila aparitia in 1798 a unei lucrari a lui Malthus "Eseu despre populatie" o lucrare controversata , in care autorul afirma ca populatia creste in progresie geometrica insa hrana nu creste decat in progresie aritmetica. Disproportia lor l-au condus pe autor la urmatoarea concluzie : reproducerea ar trebui sa fie limitata de hrana.
Conceptele ecologice din sec .18 nu au putut insemna un progres real in constituirea ecologiei ca stiinta , deoarece mostenirea filosofiei grecesti antice "armonia ecolocica" a ramas baza acestei stiinte.

Ca urmare ca evolutiei domeniilor sistematici si botanici, la sfarsitul sec 19 s-au conturat 2 idei majore care au luminat conceptul de armonie ecologica :Ca urmare, s-a simtit nevoia de a se stabili numarul indivizilor diferitelor specii de plante sau animale care coabiteaza intr-un anumit loc si s-au stabilit cauzele care duc la cresterea sau scaderea frecventei lor numerice. Se nasc noi intrebari legate de influenta organismelor unele asupra altora , asupra mediului lor de viata, asupra activitatii diferitelor specii dintr-o comunitate si a interactiunii dintre ele.

Pentru a rasounde la aceste intrebari ecologii sec 19 s-au angajat in analiza si cercetare analitica inaugurand perioada descriptiva a ecologiei. Mai tarziu biologul Gloger 1933 evidentieaza rolul climatului in variabilitatea caracterelor biologice din cadrul populatiilor de pasari.Karl Mobus defineste termenul de BIOCENOZA ca fiind totalitatea organismelor care populeaza un anumit biotop si se adapteaza caracteristicilor lui. Biocenoza este alcatuita din 2 componente majore : fitocenoza si zoocenoza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.