Dezvoltarea resurselor umane in Romania

Trimis la data: 2010-04-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: John_P
Dimensiune: 396kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Resursele umane implica in procesul utilizarii lor deopotriva
aspecte cantitative si calitative.
Aspectele cantitative, dimensionale, vizeaza, dupa cum
aratam in capitolul anterior, nivelul absolut al populatiei totale si
modificarile structurale ale acesteia, in functie de principalele caracteristici
demografice32.

Cursuri similare:

Componenta calitativa a resurselor umane se gaseste la intersectia
unui complex de factori care au in vedere capacitatile fizice si intelectuale ale persoanelor, precum si conditiile materiale de viata. Apare evident faptul ca dimensiunea calitativa are rolul de potentare a abilitatilor persoanelor sau de ponderare a laturii cantitative, in sensul unui efect de diminuare relativa a acesteia.

In literatura de specialitate componenta calitativa a resurselor umane
se inscrie in sfera unui concept care a dobandit in ultimii ani si in tara noastra notorietate si importanta. Este vorba despre "dezvoltarea umana" (human development) a carei analiza face obiectul a numeroase preocupari pe plan national si international si chiar a unor analize periodice realizate de catre organismele internationale.33
Dezvoltarea umana se apreciaza prin starea a trei componente
fundamentale: starea de sanatate, nivelul educational si conditiile materiale de viata.

In sectiunile acestui capitol se vor aborda succesiv aceste
componente de baza, prin prisma influentei pe care o exercita asupra
utilizarii resurselor umane, iar in final se prezinta indicatorii statistici sintetici care caracterizeaza dezvoltarea umana. Subiectul fiind exhaustiv,consideram necesara prezentarea aspectelor celor mai importante legate de dezvoltarea umana, care au implicatii certe si directe asupra utilizarii resurselor umane in plan economic.

Sanatatea este un element esential al calitatii vietii si bunastarii la
care trebuie sa aspire orice fiinta umana pentru a se putea realiza plenar, pentru a trai in conditii de viata normale si decente. Aceasta idee se regaseste in primele documente de constituire a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (O.M.S.), in anul 1948. Ea apare inscrisa in Carta elaborata, unde se subliniaza: "detinerea celei mai bune stari de sanatate ce poate fi atinsa constituie unul din drepturile fundamentale ale oricarei fiinte umane, indiferent de rasa, religie, opinii politice, conditie economica sau sociala"34.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.