Dezvoltarea sociala a comunitatii rurale

Trimis la data: 2009-05-09 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: John_C Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mult timp, in Occident, au predominat politicile de asistenta acordata oamenilor comunitatilor de catre institutii (traditionale). Treptat s-a trecut la "developmentarism" prin suscitarea participarii (mai exact pe consultarea) oamenilor (grefata pe industrializare). Munca "organizatorilor comunitari" a vizat constructia "miscarii populare": power to the people! Se cauta articularea vointei de participare a locuitorilor cu vointa politica de transformare a structurii sociale.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Pentru ca la un moment dat s-a constatat "dezangajarea statului", "noul leadership comunitar" a vizat implementarea reformelor sociale: comunitatile isi schimba conditiile propriei vieti si pot deveni actori ai propriei lor dezvoltari. Nu sint excluse "megaproiectele" europene, dar localitatile care "nu vor sa moara", sa intre in declin demografic, economic etc., se dezvolta social urmindu-si propriile traiectorii; mai exact, cauta sa-si rezolve problemele prin dezvoltare economica si sociala, impreuna cu autoritatile locale, departamentale, regionale, nationale, prin accentul pus pe organizare, pe lucrul in parteneriat, pe constructia de structuri autonome care concretizeaza efortul local sustinut financiar de catre stat, de catre organisme nationale, internationale.

Dezvoltarea comunitara rurala pleaca de la importanta localului, a teritoriului in care specialistii, populatia si puterea construiesc si aplica impreuna o strategie de organizare comunitara. Este vorba de aflarea unui teritoriu in care oamenii au sentimentul apartenentei, au vointa de a actiona impreuna si se simt amenintati in fiinta lor daca nu-si satisfac nevoile si nu-si rezolva problemele.
Care pot fi locurile de emergenta si sectoarele de aplicare a dezvoltarii cu finalitate sociala a satului ?

Prima promova ideile cautarii consensului la toate nivelele: intre indivizi, intre comunitati, intre acestea si "societatea globala". A doua punea accent pe agitatie, contestare, conflict, pe folosirea puterii pentru a clatina statu-quo - ul. Prima cerea cooperarea, integrarea sociala, adaptarea locuitorilor la conditiile de existenta, deoarece conflictele provoaca nesiguranta, neliniste, anxietate etc.:

orice neintelegere poate fi rezolvata prin informare, comunicare, dialog, negociere! A doua insista ca trebuie sa ai putere ca sa poti face ceva. Trebuie sa existe interes personal, organizatie puternica si conflict; oamenii cu interesele lor se organizeaza astfel incit organizatia devine instrument de putere pentru satisfacerea nevoilor, pentru rezolvarea problemelor si implinirea dorintelor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.