Dezvoltarea sociala a comunitatii rurale

Trimis la data: 2009-05-09
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: John_C
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mult timp, in Occident, au predominat politicile de asistenta acordata oamenilor comunitatilor de catre institutii (traditionale). Treptat s-a trecut la "developmentarism" prin suscitarea participarii (mai exact pe consultarea) oamenilor (grefata pe industrializare). Munca "organizatorilor comunitari" a vizat constructia "miscarii populare": power to the people! Se cauta articularea vointei de participare a locuitorilor cu vointa politica de transformare a structurii sociale.

Cursuri similare:

Pentru ca la un moment dat s-a constatat "dezangajarea statului", "noul leadership comunitar" a vizat implementarea reformelor sociale: comunitatile isi schimba conditiile propriei vieti si pot deveni actori ai propriei lor dezvoltari. Nu sint excluse "megaproiectele" europene, dar localitatile care "nu vor sa moara", sa intre in declin demografic, economic etc., se dezvolta social urmindu-si propriile traiectorii; mai exact, cauta sa-si rezolve problemele prin dezvoltare economica si sociala, impreuna cu autoritatile locale, departamentale, regionale, nationale, prin accentul pus pe organizare, pe lucrul in parteneriat, pe constructia de structuri autonome care concretizeaza efortul local sustinut financiar de catre stat, de catre organisme nationale, internationale.

Dezvoltarea comunitara rurala pleaca de la importanta localului, a teritoriului in care specialistii, populatia si puterea construiesc si aplica impreuna o strategie de organizare comunitara. Este vorba de aflarea unui teritoriu in care oamenii au sentimentul apartenentei, au vointa de a actiona impreuna si se simt amenintati in fiinta lor daca nu-si satisfac nevoile si nu-si rezolva problemele.
Care pot fi locurile de emergenta si sectoarele de aplicare a dezvoltarii cu finalitate sociala a satului ?

Prima promova ideile cautarii consensului la toate nivelele: intre indivizi, intre comunitati, intre acestea si "societatea globala". A doua punea accent pe agitatie, contestare, conflict, pe folosirea puterii pentru a clatina statu-quo - ul. Prima cerea cooperarea, integrarea sociala, adaptarea locuitorilor la conditiile de existenta, deoarece conflictele provoaca nesiguranta, neliniste, anxietate etc.:

orice neintelegere poate fi rezolvata prin informare, comunicare, dialog, negociere! A doua insista ca trebuie sa ai putere ca sa poti face ceva. Trebuie sa existe interes personal, organizatie puternica si conflict; oamenii cu interesele lor se organizeaza astfel incit organizatia devine instrument de putere pentru satisfacerea nevoilor, pentru rezolvarea problemelor si implinirea dorintelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.