Dezvoltarea structurala a agriculturii

Trimis la data: 2010-04-10
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 66
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Loredana_P
Dimensiune: 414kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Localizarea (amplasarea) teritoriala a productiei agricole constituie un proces de o complexitate deosebita, deoarece depinde de o multitudine de factori ce actioneaza direct si se conditioneaza reciproc, complexitate amplificata de mutatiile din agricultura romaneasca, intervenite recent, precum si de tendintele ecologiste ce isi fac loc intr-o masura tot mai mare. Pretutindeni pe glob este prezenta preocuparea pentru determinarea principalelor tendinte ale evolutiei social-economice si pentru proiectarea politicilor economice ale diferitelor state, desi mobilul acestei preocupari difera de la o tara la alta.

Cursuri similare:

In domeniul politicilor agrare, problema repartizarii teritoriale a fost marcata de un salt calitativ determinat de trecerea de la explicitarea realitatii la determinarea variantei optime de repartizare teritoriala si zonare a agriculturii.
Lucrarile de amplasare teritoriala a productiei agricole au fost intreprinse in majoritatea tarilor, atat in cele avansate cat si cele in curs de dezvoltare. Continutul acestor lucrari de localizare a productiei difera foarte mult prin metodologia aplicata, prin aspectul dezvoltat (natural sau economic),

nivelul de informare, aprofundare si detaliere a problemelor etc., toate avand insa ca scop prognozarea tendintelor de amplasare teritoriala a productiei agricole in perspectiva.
O lucrare de pionierat in aceasta perioada este cea a lui J.H. von Thunen "Der Isolierte Staat" (Teoria cercurilor creatoare). Von Thunen arata ca in jurul unui centru comercial se dezvolta o zona de productie, zonele interioare fiind destinate culturilor care au o valoare ridicata pe hectar, dar pentru care transportul este costisitor fie datorita faptului ca sunt perisabile, fie ca sunt voluminoase. Zonele exterioare vor produce produse agricole usor de transportat si, in consecinta mai ieftine.

In SUA preocuparile privind amplasarea teritoriala a productiei sunt vaste, in literatura existand un numar mare de modele elaborate de diferiti autori. Amintim lucrarile de amplasare in teritoriu a productiei animale (A. Bucholtz si G. Judge, 1966) precum si cele care realizeaza simultan amplasarea productiei vegetale si animale (R.F. Brokken si E.O. Heady, 1968). In marea majoritate a modelelor privind repartitia teritoriala a productiei agricole in SUA din multitudinea de factori luati in considerare se remarca indeosebi rolul preturilor in orientarea productiei, deci rolul pietei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.