Diagnosticul financiar al rentabilitatii si riscului

Trimis la data: 2010-02-01
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_H
Dimensiune: 72kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
.1 Diagnosticul financiar are ca obiective masurarea rentabilitatii capitalurilor intreprinderii si aprecierea conditiilor de echilibru economic si financiar pentru a evalua gradul de risc al intreprinderii.

4.2 Diagnosticul rentabilitatii

Masura rentabilitatii este data de un sistem de rate explicative de eficienta, sistem care cuprinde rate de marja, rate de rotatie si rate de structura a capitalurilor

Cursuri similare:

Exprima masura in care activele intreprinderii sunt folosite pentru cresterea cifrei de afaceri. Ele vor fi prezentate in capitolul V al disciplinei GFI, de aceea nu insistam acum asupra lor. Trebuie mentionat faptul ca ratele de rotatie sunt factori calitativi ai ratelor de rentabilitate.
4.2.3 Ratele de structura a capitalurilor

Exprima riscul ca intreprinderea sa fie intr-un echilibru, mai stabil sau mai precar, intre capitalurile atrase si capacitatea ei de a face fata obligatiilor asumate prin aceasta finantare. De asemenea, la fel ca si ratele de rotatie, si ratele de structura reprezinta factori calitativi ai ratelor de rentabilitate.Si pentru activul bilantului se pot determina rate de structura, care arata modul de construire a patrimoniului, modul de grupare pe termene a utilizarilor de resurse financiare si gradul de lichiditate a acestor elemente.

Ratele de rentabilitate a capitalurilor se determina prin raportarea rezultatelor obtinute la capitalurile investite. Calculul lor se face pe baza datelor din contul de profit si pierdere (pentru rezultate) si din bilant (pentru capitalurile investite). In mod concret, calculul acestor rate ridica unele probleme metodologice privind momentul de raportare. Asupra rezultatelor toti analistii financiari utilizeaza rezultatele de la sfarsitul exercitiului financiar (asa cum apar in contul de profit si pierdere al perioadei). In privinta capitalurilor investite, nu exista un consens general, daca sa fie cele de la inceputul exercitiului sau de la sfarsitul acestuia.

Practica financiara s-a familiarizat cu rate de rentabilitate a capitalurilor de la sfarsitul exercitiului (si care vor produce efecte in exercitiul viitor!). Pentru a atenua caracterul atemporal al ratelor de rentabilitate a capitalurilor de la sfarsitul exercitiului se propune un compromis, respectiv luarea in calcul, la numitor, a mediei capitalurilor de la inceputul si de la sfirsitul perioadei. In analizele si evaluarile din aceasta lucrare, vom privilegia calculul ratelor de rentabilitate ca raport intre rezultatele de la sfarsitul exercitiului (1) la capitalurile investite la inceputul exercitiului (0).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.