Diagnosticul organizarii si managementului intreprinderii

Trimis la data: 2010-05-13
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 7
Autor: Monica Cozac
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca urmare a tendintei intreprinderilor moderne de integrare, concentrare si diversificare a productiei importanta unor structuri organizatorice bine proiectate, manageriate si informatizate, creste valoarea prestatiilor economice ale intreprinderilor degrevate de consumuri inutile de resurse. Prin eficientizarea organizarii intreprinderilor se poate genera astfel un avantaj concurential important materializat prin cresterea gradului de satisfactie al tuturor entitatilor implicate (clienti, furnizori, salariati, manageri, proprietari etc.).

Cursuri similare:

Pentru ca organizarea sa functioneze in interesul intreprinderii si nu in defavoarea ei, analiza diagnostic are ca obiectiv principal determinarea modalitatilor de structurare pe componente, a managementului si fluxului informational permitand evidentierea acelor elemente care nu corespund orientarii strategice a intreprinderii.

Metodele de analiza diagnostic a organizarii si managementului vizeaza urmatoarele aspecte:Analiza structurii organizatorice;Analiza sistemului decizional;Analiza sistemului informational.

Metoda de evaluare a structurii organizatorice
In opinia specialistilor [BUR 03], principalele obiective ale evaluarii structurii organizatorice sunt:optimizarea utilizarii resurselor si maximizarea performantelor;monitorizarea activitatilor in cadrul organizatiei;coordonarea activitatii componentelor administrative;flexibilizarea pe componente si pe ansamblu a organizatiei.

Analistul, in demersul sau, trebuie sa gaseasca cele mai potrivite raspunsuri la principalele necunoscute ale structurii organizatorice precum: specializarea sau diversificarea posturilor, delimitarea stricta sau doar formala a lor, omogenitatea sau diversitatea elementelor structurale, centralizarea sau descentralizarea fluxului decizional, tipul de subordonare: simpla sau multipla, nivelul de complexitate si rigurozitate al procedurilor, standardelor, sau normelor de comunicare.

Pentru intreprinderile mici si mijlocii analiza diagnostic trebuie sa tina cont de principalele particularitati organizatorice precum: simplitatea organizatorica, dependenta de persoana intreprinzatorului, caracterul informal, preponderenta structurilor ierarhice sau flexibilitatea lor ridicata care permite schimbari rapide in functie de necesitatile ivite.

Metoda de evaluare a structurii organizatorice a I.M.M. cuprinde doua etape:
1.Etapa preliminara in care se realizeaza:
-identificarea problemelor, abaterilor, care au determinat dereglari in functionare;
-delimitarea ariei de studiu prin stabilirea elementelor structurale implicate si care urmeaza a fi investigate;
-stabilirea obiectivelor analizei functie de amploarea problemelor identificate: reproiectare, redimensionare, redresare etc.

2.Etapa de investigatie si analiza a elementelor structurale cu probleme, care cuprinde:
-colectarea si sistematizarea datelor despre structura existenta;
-analiza critica a functionarii structurii existente;
-stabilirea concluziilor si propunerilor de imbunatatire.

In etapa preliminara, metoda de culegere a informatiilor utilizata este cea directa (interviul, chestionarul, observatia etc.) iar metoda de analiza este de tipul cauza-efect, sistematizarea informatiilor fiind facuta tabelar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.