Diagrame de echilibru fazic

Trimis la data: 2009-07-18
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina Turculet
Dimensiune: 286kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Starea de echilibru a unui aliaj corespunde valorii minime a energiei sale libere. In conditii de echilibru, la o presiune si temperatura date, energia libera are o valoare determinata. Aliajul se gaseste in echilibru stabil, daca energia lui libera nu se modifica in timp. Aceasta stare se obtine numai in conditii de incalzire sau racire foarte lente, care asigura timpul suficient adoptarii starii cu energie minima. In practica se realizeaza rar un echilibru real. In majoritatea cazurilor, aliajele se gasesc intr-o stare metastabila - o stare de energie libera mai mare, in care stabilitatea aliajelor este limitata, iar la interventia unor factori externi aliajele trec in alte stari mai stabile

Cursuri similare:

In principiu, orice substanta poate adopta, in functie de temperatura sau presiune, una din cele trei stari: solida, lichida sau gazoasa. In figura 8.1 se prezinta diagrama de echilibru fazic pentru o substanta pura care se contracta la solidificare. Diagrama contine domeniile de stabilitate ale starilor solida, lichida si gazoasa, separate de curbele de echilibru fazic: TB- temperatura de echilibru topire-solidificare in functie de presiune;

TC- temperatura de echilibru fierbere-condensare; TA- temperatura de echilibru sublimare-desublimare. Punctul critic C corespunde temperaturii maxime la care pot coexista fazele lichida si gazoasa. La punctul triplu T coexista fazele lichida, solida si de vapori. Din diagrama de echilibru se pot extrage temperaturile de topire si de fierbere la o presiune data. Temperatura de topire creste putin cu presiunea. De aceea, se poate neglija influenta presiunii asupra echilibrului fazelor condensate (solida si lichida).

Echilibrul fazelor in sistemele eterogene este exprimat de legea fazelor a lui Gibbs. Aceasta este o relatie matematica intre numarul de componenti k, numarul de faze iS si varianta V a sistemului:
Varianta sau numarul gradelor de libertate reprezinta numarul factorilor interni (concentratia componentilor) sau externi (temperatura, presiunea), care influenteaza starea sistemului de aliaje si care poate fi variat fara a modifica numarul si natura fazelor in echilibru. In conditii izobare, expresia legii fazelor devine:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.