Dialogul social - sindicatele

Trimis la data: 2009-11-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 85
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Vlad_T
Dimensiune: 94kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aparute inca din perioada avantului industrializarii, sindicatele s-au manifestat ca un factor de echilibru social, una din institutiile esentiale ale societatii civile si ale democratiei, unul dintre partenerii negocierilor colective si ai dialogului social care a jucat si joaca un rol deosebit in dezvoltarea dreptului muncii. Sindicatele reprezinta concretizarea dreptului fundamental la asociere si o parghie importanta in procesul asigurarii justitiei sociale.

Cursuri similare:

Consacrat ca un drept fundamental al omului, libertatea sindicala, contrapondere a libertatii activitatii intreprinderilor, a fost recunoscuta prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului, prin conventiile Organizatiei Internationale a Muncii, precum si cele ale Consiliului Europei si Uniunii Europene.

Organizatia Internationala a Muncii are meritul de a fi structurat un sistem de conventii si recomandari, ratificate si de Romania, ce constituie la nivel international un eficient mecanism de promovare si protectie a libertatii sindicale.In randul acestora amintim, in primul rand, Conventia O.I.M. nr.87/1948 privind libertatea sindicala si protectia dreptului sindical. Principiul fundamental al acesteia este asigurarea dreptului, liber exercitat, al angajatilor si angajatorilor, fara distinctie, de a se organiza in vederea promovarii si apararii intereselor lor.

In acest scop, muncitorii si patronii, fara nici o deosebire, au dreptul, fara autorizatie prealabila, sa constituie organizatii la alegerea lor, precum si sa se afilieze acestora. Aceste organizatii au dreptul sa-si elaboreze statutele si regulamentele administrative, sa-si aleaga liber reprezentantii, sa-si organizeze gestiunea si activitatea si sa-si formuleze programul de actiune. Autoritatile publice trebuie sa se abtina de la orice interventie de natura sa limiteze acest drept sau sa-i impiedice exercitarea legala.

Organizatiile de muncitori si patroni nu sunt supuse dizolvarii sau suspendarii pe cale administrativa. Ele au dreptul sa constituie federatii si confederatii, precum si sa se afilieze acestora. De asemenea, conventia prevede dreptul de afiliere la organizatii internationale.Dobandirea personalitatii juridice de catre organizatiile de muncitori si patroni nu poate fi subordonata nici unei conditii restrictive de natura sa afecteze dreptul sindical.

In exercitarea drepturilor care le sunt recunoscute prin Conventia O.I.M. nr.87/1948, cei interesati si organizatiile lor sunt tinuti sa respecte legalitatea. Legislatia nationala nu trebuie sa prejudicieze si nici sa fie aplicata in asa fel incat sa afecteze garantiile prevazute in conventie.
In privinta fortelor armate si a politiei, legislatia nationala va fi aceea care va determina masura in care garantiile cuprinse in conventie se vor aplica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.