Dimensiunea Sociala a Dreptului

Trimis la data: 2010-11-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.06 / 10
Downloads: 8
Autor: Mitrea Nicusor
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul este un produs al societatii, in consecinta existenta si exercitarea drepturilor omului este posibila doar datorita reglementarii juridice a acestora, astfel incat sa nu fie adusa atingere drepturilor celorlalti.( suntem liberi intr-o societate democratica, atata timp cat nu aducem atingere celorlalti)

Cursuri similare:

Constiinta juridica
Exprima acele nevoi ale societatii care isi reclama reflectarea juridica. Aceste nevoi vor ajunge in continutul dreptului doar dup ace vor fi filtrate prin constiinta legiuitorului.

In consecinta, constiinta legiutorului are un dublu rol:
-de receptor (recepteaza nevoile societatii, ii ordoneaza si ii supune unui examen axiologic - valoric)
-de piedica (se interpune intre stimulii pe care ii primeste de la societate si realitatea normativa)
Constiinta juridica apare ca o premisa a dreptului.

Dreptul
Reprezinta un ansamblu de reglementari si institutii juridice.
Dreptul este cel care exprima cerintele structurilor sociale in vederea realizarii unui echilibru social.

Ordinea de drept
Cuprinde raporturile si situatiile juridice care se nasc intre membrii societatii.


Factorii de configurare a dreptului
Creearea si aplicarea dreptului sunt influentate de faptul ca omul este un animal social, ceea ce inseamna ca participa la viata sociala.
De asemenea, activitatea omului este influentata si de mediul natural in care traieste.In consecinta, factorii exteriori dreptului influenteaza dreptul explicand evolutia si progresul acestuia.

1.Cadrul natural
Acesta influenteaza dreptul prin : mediul geographic, factorii biologici, prin factorii fiziologici sau prin factorii demografici.
Mediul geografic - va influenta in primul rand viata economica. Aceasta va influenta viata sociala, care va influenta viata politica si in final va influenta si partea juridica a realitatii sociale. ex. Marea Neagra.Factorii biologici si cei demografici - pot influenta dreptul atat in sens benefic, cat si in sens negativ.

Legiuitorul va stabilii regimul juridic aplicabil diverselor bunuri. Cu toate acestea pot exista si evenimente naturale care nu depend de vointa omului dar care pot determina aparitia, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice. Nu orice efect produs de un factor natural are consecinte juridice, ci doar daca acesta este coretat cu un interes social.

2.Cadrul social politic
Influenta acestuia fata de drept este evidenta avand in vedere ca realitatea juridical este o componenta a realitatii sociale. Toate componentele acestui factor (inclusive cea ideological sau culturala) influenzeaza dreptul.

Unii dintre acesti factori precum este politica au tendinta de a-si subordona drepturi. Insa, cum este in cazul politicii, aceasta ar trebuii sa stabileasca doar scopurile guvernarii iar dreptul ar trebuii sa stabileasca mijloacele guvernarii.
Intr-o societatea democratica, dreptul ar trebuii sa se autocenzureze si in niciun caz nu ar trebuii sa se departeze de facrorul uman.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.