Dimensiunea juridica a functiei publice

Trimis la data: 2010-03-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica_I
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
A. Principalul izvor este Constitutia, cea care asigura "atat stabilitatea, cat si evolutia unei comunitati politice" . Ea reprezinta legea suprema in stat, in care se regasesc multe principii care fundamenteaza comportamentul profesional al functionarului public (principiul legalitatii, al supunerii tuturor in fata legii, completat cu cel potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege, prevazute de articolul 16, aliniatele 1 si 2; fidelitatea fata de tara si indeplinirea cu buna credinta a obligatiilor care le revin, in care scop functionarul public depune juramantul de credinta cerut de lege - articolul 51).

Cursuri similare:

B. Legea, ca act juridic al Parlamentului si o avem in vedere pe cea care constituie reglementarea cadru in materie -Legea privind Statutul functionarilor publici, nr. 188/1999, la care se adauga Codul de conduita a functionarilor publici (legea nr.7/2004). Codul, in general, reprezinta "in forma concentrata, sedimentarile valorice si normative dintr-un domeniu" , in cazul nostru, in materia functionarului public. (a se vedea anexa cursului de fata - ce cuprinde legile enumerate mai sus).Lor li se adauga alte legi prin care se reglementeaza sau urmeaza sa se reglementeze aspecte privind diferite categorii de functionari publici.

C. Alte categorii de acte normative (Hotarari de Guvern, Ordonante de Guvern, alte acte administrative cu caracter normativ), inclusiv regulamente de ordine interioara prin care se prescriu norme speciale privind o institutie determinata.
Acestor izvoare scrise poate sa li se alature si tratatul international, care potrivit articolului 11, prin ratificare de Parlament devine parte integranta a dreptului intern.

D. Izvoare nescrise, cutuma, existand functii sau demnitati publice pentru care sunt instituite norme cutumiare care au capatat in timp, forta de lege (de pilda, in domeniul diplomatiei).
Adaugam cutumei si jurisprudenta, sau practica instantelor judecatoresti, dreptul administrativ fiind socotit in tarile din sistemul francofon, un drept esentialmente jurisprudential, sau, cum se exprima constant doctrina, facut mai mult de judecator decat de legislator. "Pentru ca dreptul administrativ nu este codificat (in sensul in care e dreptul civil) pentru ca nici o lege n-a determinat niciodata notiunile fundamentale si principiile dominante, ii revine judecatorului administrativ sarcina de a se face, la propriu vorbind, jurislator" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.