Dimensiuni etice ale paradigmei profesionale

Trimis la data: 2009-02-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Iustin lazar
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Eficienta unei actiuni profesioniste este, deseori, gandita izolat de valoarea sa morala. Totusi, criteriile etice sunt cele care fundamenteaza in ultima instanta modelul oricarei profesii, chiar daca acest lucru nu este vizibil la o privire grabita. Spunea cineva, referindu-se la secolul XXI, ca el va fi religios sau nu va fi deloc. Eu cred ca s-a inselat; daca va fi religios el nu va fi deloc si daca va fi, atunci el va redescoperi valorile morale sub care isi va randui existenta. Si aceasta intrucat religia este particulara, iar morala este universala; religia este o proba in vederea locuirii lumii de dincolo, in timp ce morala este proba locuirii lumii de aici.

Cursuri similare:

Societatea contemporana, prin rationalizarea pragmatica a actiunii, a realizat o legatura foarte puternica intre om si profesiune. Ritmurile existentei noastre sunt structurate profesional, in functie de orarul de munca, de zilele libere, de concedii. Desigur ca sunt si aspecte benefice dar si aspecte malefice ale acestui mod de existenta. Unii evidentiaza doar aspectele negative, ale unidimensionalizarii "omului de la noua la cinci" (E. Fromm, H. Marcuse, G. Marcel), sclav al unor structuri care il depasesc, fiinta intineranta, mereu pe drum si niciodata acasa.

Altii subliniaza functia terapeutica a ritmurilor socio-profesionale, coerenta existentei, socializarea, evaluarea sinelui, jocul profesional, retelele rol-statusurilor, identitatea si motivatia existentiala si dramele consecvente pierderii jucariilor existentiale ce inconjoara si decoreaza locul de munca. Nu ne propunem o analiza a acestor puncte de vedere, ci, pentru inceput, vom incerca sa clarificam universul discursiv al profesiei.In ceea ce am numit "univers de discurs al profesiei" se regasesc cativa termeni corelati: profesiune, ocupatie, meserie, cariera si, in stransa legatura, cei de profesionalism si profesionalizare.

Etimologic, profesia isi are radacinile in latinescul professio, -onis, insemnand marturisire, declaratie publica, ceea ce ne poate duce cu gandul la onorabilitatea exercitarii activitatii, in timp ce meseria isi are originile in latinescul ministerium, serviciu domestic realizat de un servitor; termenul meserie este asociat acelor activitati ce presupun demersuri practice, aplicative, de munca manuala sau fizica, implicand manuirea de unelte. Spre deosebire de meserie, profesia poate fi definita ca un tip de activitate inalt specializata, recunoscuta legal si legitimata social prin utilitate si prestigiu moral.

Termenul ocupatie ar viza ceea ce face individul in sectiunea temporala respectiva, indiferent de profesiunea sau meseria sa; ea poate coincide sau nu cu profesia. Dupa aceste distinctii pe care le-am propus, nu orice ocupatie este si o profesie; prostitutia poate fi o ocupatie, dar nicidecum o profesie (la fel si politica). Cand o ocupatie este recunoscuta social ca furnizand un serviciu esential membrilor societatii, atunci ea are sanse sa se transforme in profesie, recunoscandu-i-se un status privilegiat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.