Dinamica fluidelor

Trimis la data: 2010-04-15
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian_L
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Studiaza miscarea fluidelor si interactiunile dintre fluide si corpurile solide cu care vin in contact. La curgerea fluidelor reale prin conducte sau este corpuri solide, o parte din energia mecanica a fluidului este disipata ireversibil sub forma de energie termica ca urmare a proprietatilor acestor fluide de a fi vascoase si datorita efectelor exercitate de frontierele solide asupra miscarii fluidelor, energie care trebuie compensata din exterior pentru a mentine curgerea.
Acestea sunt:
-traiectoria particulei reprezinta curba descrisa de o particula de fluid in timpul curgerii
-linia de curent este curba tangentiala in fiecare punct al ei la vectorul viteza; din acel punt liniile de curent nu se intersecteaza intre ele (in caz contrar in acel punct ar exista 2 viteze ceea ce nu este posibil) si umplu tot spatiul ocupat de fluid in miscare (in caz contrar nu ar fi un mediu continuu)

-tubul de curent este suprafata tubulara formata de liniile de curent care se sprijina pe o curba inchisa. Ex: suprafata interioara a unei conducte circulare prin care curge un fluid.Daca sectiunea tubului de curent se reduce la o marime elementara, se obtine un tub elementar de curent, fluidul care se misca in interiorul acestuia numindu-se fir de curent si reprezinta materializarea unei linii de curent.
-sectiunea curentului este suprafata normala pe toate liniile de curent care o strabat

-debitul momentan sau instantaneu reprezinta limita raportului dintre volumul, masa de fluid si durata T in care acest volum (masa) trece prin sectiunea curentului cand ->0.
Miscarea uniforma si neuniforma
Cele uniforme sunt nise in care liniile de curent sunt rectilinii si paralele, viteza are aceeasi valoarea in lungul liniei de curent la un moment dat si presiunea variaza intr-o sectiune transversala dupa legea staticii fluidelor. Miscarea este neuniforma cand nu sunt indeplinite conditiile specificate la curgerea uniforma.

Miscarea tri, di si unidimensionala
Parametrii ce caracterizeaza miscarea (viteza locala, presiunea, temperatura) sunt functie fr 3,2 sau o singura coordonata spatiala, cazuri in care miscarea poate fi tridimensionala (spatiala) sau bidimensionala (plana) sau unidimensionala (liniara).

Miscarea sub presiune si miscarea cu suprafata libera
Curgerea este efectuata sub presiune atunci cand fluidul umple intreg spatiul disponibil (fluidul uda intreg perimetrul interior al sectiunii de curgere). Intrucat gazele sunt fluide expandabile, ocupand tot spatiul disponibil, curgerea lor are loc intotdeauna sub presiune. Cand lichidul umple numai partial spatiul disponibil curgerii formand o suprafata libera in contact cu atmosfera sau cu un alt gaz, curgerea este efectuata cu suprafata libera.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.