Diplomatia si evolutia sa istorica

Trimis la data: 2010-03-16
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 111
Autor: Ionel Tudor
Dimensiune: 24kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Studiul activitatii diplomatice si consulare, precum si al uzantelor protocolare pot fi mai bine intelese raportat la mediul diplomatic international. Acest mediu este alcatuit din ansamblul relatiilor internationale, care mai este denumit si "scena internationala" sau "arena mondiala".

Cursuri similare:

1. Caracteristicile mediului diplomatic international :Democratizarea relatiilor internationale , inceputa inca in perioada dintre cele doua razboaie mondiale prin enuntarea principiului nationalitatilor de catre presedintele american W. Wilson. drept urmare a proceselor istorice care au avut loc , astazi mediul diplomatic international se caracterizeaza printr-un numar foarte mare de actori -state independente (e semnificativa cresterea numarului de state membre ONU de la 51 de semnatari ai Cartei in 1945 la 184 de membri), ceea ce indica clar procesul continuu de democratizare a relatiilor internationale.

Indivizibilitatea pacii in conditiile de azi cand un conflict intr-o zona sau alta are un impact, direct sau indirect, asupra tuturor statelor( conflictul din fosta Iugoslavie, razboiul din Golf , Irak, Afganistan etc.). Astfel, indivizibilitatea pacii a condus la o continua si permanenta preocupare a statelor de a analiza evenimentele si a lua decizii, impreuna, in colectiv, vizand protejarea securitatii lor nationale si de a gasi sisteme de securitate colectiva.

Un nou mediu de securitate s-a conturat, la nivel global, printr-o ampla redefinire a raporturilor internationale, cu implicatii asupra securitatii tuturor statelor. In Europa, acest proces are ca principal rezultat pozitiv reducerea sensibila a riscului unei confruntari majore.
Interdependenta cresanda dintre state stimulata de revolutia stiintifica si tehnica, care a creat un sistem de dependente reciproce si, totodata, o intensificare a interactiunilor intre state de o amploare enorma.

Globalizarea unor probleme majore care, in prezent, se materializeaza prin aparitia unei intregi categorii de chestiuni interesand ansamblul umanitatii si devenind, deci, o preocupare internationala. Rezolvarea lor nu mai poate fi abordata decat global.

Globalizarea economiei constituie una dintre cele mai frapante trasaturi ale mediului international. Firmele si oamenii de afaceri se orienteaza spre locurile de pe mapamond cele mai profitabile, cu maximum de eficienta economica. Economiile statelor devin tot mai dependente unele de altele. Se creeaza, astfel, o economie mondiala care opereaza simultan pe toate continentele.

Impactul mediului international asupra diplomatiei a produs o adaptare a metodelor, mijloacelor si regulilor care o guverneaza, oferind actului diplomatic o noua calitate si relevanta. Renuntand la ceea ce era caduc, dreptul si uzantele diplomatice s-au intarit, normele cutumiare transformandu-se in norme contractuale in raporturile dintre state.

Raspunzand sfidarilor civilizatiei moderne, diplomatia si-a largit orizontul de cuprindere si si-a diversificat activitatile tocmai pentru a sluji mai bine obiectivul sau esential de promovare a intelegerii si colaborarii intre state. Astfel, s-a inregistrat o vadita extindere a atat a diplomatiei bilaterale cat si multilaterale.

Extinderea diplomatiei la nivel inalt ( la nivelul sefilor de stat sau de guvern si al ministrilor de externe ). Cresterea in complexitate si in implicatii a problematicii internationale, conjugata cu facilitatile moderne de transport si si comunicatii, a generat un nou tip de actiune diplomatica denumita "de nivel inalt" sau " la varf". Ea consta in participarea directa a sefilor de stat sau guvern, a ministrilor de externe, la reuniunile cu caracter bilateral sau multilateral intre state.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul "diplomatie" se considera ca vine de la grecescul "dyploo" (a plia), cuvant care desemna actiunea suveranilor de a elabora copii de pe actele oficiale. Intelesul este acela ca actele respective oficiale erau redactate in doua exemplare, dintre care unul era dat ca scrisoare de imputernicire sau recomandare trimisilor iar celalalt se pastra la arhiva.

Majoritatea autorilor care s-au ocupat de studierea acestui domeniu sunt insa de acord sa-i atribuie filologului si filosofului francez Emile Littre (1801-1881) stabilirea faptului ca notiunea de "diplomatie", chiar daca are o origine mai veche, a inceput sa se generalizeze abia in secolul XVII, fiind aplicata la inceput in mod restrictiv pentru a defini un ansamblu de documente si tratate privind relatiile internationale. Diplomatul englez Ernest Satow localizeaza acest cuvant pentru prima data in Anglia in 1645.

Filosoful german Gottfried Leibnitz(1646-1712) si carturarul francez Dumont folosesc cuvantul "diplomatic" in lucrarile lor Codex Juris Gentium Diplomaticus(l693) si, respectiv, Corps Universel Diplomatique du Droit des Gens (1726). Este evident ca, in titlurile acestor lucrari, sensul cuvantului "diplomaticus" si respectiv "diplomatique" este legat de ideea de intelegeri sau contracte internationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.