Directive

Trimis la data: 2009-06-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Padureanu Mirela
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Directiva 90/436 privind Conventia europeana de arbitraj. Aceasta se refera la eliminarea dublei impuneri ca urmare a ajustarii profiturilor intreprinderilor asociate. Pentru implementarea acesteia un cod de conduita ce reprezinta un angajament politic a fost adoptat de catre Consiliul de Ministri in decembrie 2004. Implementarea acestei conventii constituie si obiectivul forumului comun pe probleme de preturi de transfer, care analizeaza si documentatia care ar fi necesara justificarii tranzactiilor dintre societati afiliate (justificarii preturilor utilizate in aceste tranzactii).

Cursuri similare:

Pretul de transfer respectiv transfer pricing este operatiunea prin care persoanele afiliate isi stabilesc pretul la care tranzactioneaza intre ele bunuri sau servicii. Normele internationale privind pretul de transfer emise de OECD prevad 3 conditii pe care o tranzactie trebuie sa le indeplineasca pentru a intra sub incidenta reglementarilor privind transfer pricing:existenta unei tranzactii transfrontaliere;
tranzactia sa se desfasoare intre 2 persoane afiliate;tranzactia sa aiba ca obiect un bun, un serviciu sau orice bun cu valoare economica.

Aceste conditii sunt cuprinse in art. 9 al Conventiei model OECD de evitare a dublei impuneri sub titlul "Intreprinderi asociate (afiliate)".Principiul unanim recunoscut ce ghideaza aceste reglementari impune ca toate tranzactiile intre intreprinderi afiliate sa fie facute la un pret real de piata, pret la care aceeasi tranzactie s-ar fi realizat intre persoane independente. Acest principiu poarta denumirea de principiul lungimii bratului (arm's length principle).

El este enuntat in art. 9 din Conventia model, conform caruia atunci cand doua intreprinderi sunt legate in relatiile lor (comerciale sau financiare) prin conditii acceptate sau impuse care difera de cele care ar fi fost stabilite intre intreprinderi independente, profiturile care in absenta acestor conditii ar fi fost obtinute de una dintre intreprinderi, dar nu au fost obtinute in fapt tocmai datorita acestor conditii, pot fi incluse in profiturile acelei intreprinderi si supuse impozitarii in consecinta.

Desi enuntat in Conventia model, principiul lungimii bratului este dezvoltat pe larg in directivele privind pretul de transfer intre intreprinderile multinationale si administratiile fiscale (directivele OECD). Pentru ca intre pretul real (de piata) si cel practicat intre persoanele afiliate, respectiv preturile de transfer, exista o diferenta, directivele OECD identifica 5 metode de determinare a preturilor de transfer:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.