Dispersia populatiei

Trimis la data: 2010-03-09
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_G
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
-poate fi definita: pozitia indivizilor populationali in spatiul locuit de ei.Aceasta notiune se refera la o populatie locala si la spatiul ei limitat.
-in sens biogeografic pozitia unei specii pe suprafata Pamantului este definita prin termenul de raspandire sau distributie a speciei.Aceti termeni similari se refera la acelasi areal.(teritoriul ocupat de o specie se numeste areal).

Cursuri similare:

Dispersia nu trebuie confundata cu abundenta globala sau cu densitatea, desi aceste caracteristici sunt strans legate intre ele.
Ptr a exprima abundenta din probele de control este necesara cunoasterea dispersiei, deoarece aceasta este mozaicul abundentei local sau abundenta portiunilor din spatial vitalizat.
Cand o specie este dispersata uniform in spatiul ei si cand are aceeasi densitate peste tot, este foarte utila metoda esantionajului ptr evaluarea densitatii.

In cazul in care dispersia este neregulata, si densitatea este implicit diferita in diverse pozitii in spatiu.Cand dispersia prezinta lacune, abundenta devine 0 pe teritoriul respectiv.Modificarea dispersiei prin emigrare sau imigrare duce la scaderea sau cresterea densitatii.
Cresterea densitatii prin sporirea natalitatii sau scaderea prin cresterea mortalitatii au ca urmare colonizarea unor spatii noi, ori din contra de popularea unor spatii.
Formele dispersiei sunt sintetizate in 3 tipuri de baza:
Dispersia uniforma:

-caracterizata prin distante aprox. egale intre indivizi
-acest tip de dispersie presupune un mediu cat mai uniform care sa satisfaca cerintele momentane ale indivizilor in orice punct sau orice masura
-apare la organisme ce mostenesc un instinct solitar bine dezvoltat sau in cazul unei competitii intraspecifice accentuate, cand in functie de anumiti factori (de ex: lumina, temperatura, umiditatea, hrana, adapostul) indivizii supravietuiesc numai daca se mentin la anumite distante unii de ceilalti

-poate aparea in cazul animalelor ca fiind impotriva firii cand datorita unei densitati crescute indivizii trebuie sa supravietuiasca intr-un spatiu restrans stabilindu-si teritorii egale pe care le apara cu strictete.
-cel mai des, dispersia apare de ex: la arbori din paduri datorita comportamentului lor identic fata de lumina - ce determina o concurenta ce duce la mentinerea unor distante egale intre indivizi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.