Diviziunea triploblastica

Trimis la data: 2010-06-06
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefana_P
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Grupeaza metazoare care se caracterizeaza in primul rand prin aparitia unei foite embrionare, cunoscuta sub numele de mezoderm, intercalata intre ectoderm si endoderm. Simetria corpului in cazul acestor animale devine bilaterala (exceptie stelele de mare care au simetrie radiara).
Mezodermul poate evolua in 2 directii:
- determina o proliferare a mezenchimului, astfel incat elemente de mezoderm impreuna cu elemente de mezenchim vor forma un tesut special, foarte bine dezvoltat, cunoscut sub denumirea de parenchim.
Cuprinde platelminti liberi la care corpul este acoperit cu cili. Majoritatea sunt acvatice, marine sau dulcicole, dar se cunosc si specii care s-au adaptat la viata in pamant umed. Majoritatea au dimensiuni cuprinse intre 0,5 - 5mm, iar unele forme ce traiesc in pamant umed ating dimensiuni de pana la 60 cm (Bipalium adventitium). Speciile care traiesc in pamant umed sunt cel mai frecvent intalnite in regiunile tropicate, fiind animale nocturne.

Reprezentant caracteristic: Dendrocoelum lacteum - are dimensiuni de pana la 3 cm lungime si aspectul unei frunze de salcie, cu extremitatea anterioara trunchiata si cu cea posterioara ascutita. Extremitatea anterioara este prevazuta cu 4 lobi scurti: 2 mediani si 2 laterali.
Pe fata dorsala, in regiunea cefalica, pot fi observati ochii care au aspectul unor mici pete negre.
Pe fata ventrala a corpului, in apropierea treimii posterioare se deschide orificiul bucal, iar in urma acestuia poate fi observat orificiul genital.

Organizarea interna:
Tegumentul este unistratificat, alcatuit din celule prevazute cu cili. In aceste celule pot fi observati niste corpusculi cu aspectul unor mici bastonase, numite rabdite. Aceste rabdite cand sunt eliminate in apa se umfla si transforma in niste filamente lipicioase sau intr-o patura lipicioasa in jurul corpului. Deci, rabditele sunt utilizate la aparare, la atac, dar servesc si la alcatuirea unei paturi protectoare in jurul corpului care previne deshidratarea.

La nivelul tegumentului, printre celulele prevazute cu cili se mai gasesc si celule glandulare si celule senzitive.
Celulele glandulare sunt situate in parenchim, la nivelul tegumentului fiind prezenta doar extremitatea lor excretoare. Pot fi mucoase sau albuminoase. Sunt mai numeroase pe partea ventrala a corpului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.