Dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 1
Autor: Anca Dinu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O societate comerciala dispare ca entitate economica, sociala si juridica o data cu dizolvarea si lichidarea ei. Lichidarea unei societati comerciale consta dintr-un "ansamblu de operatii care, dupa dizolvarea societatii, au ca obiect realizarea elementelor de activ (transformarea activului in bani) si plata creditorilor, in vederea partajului activului net ramas intre asociati" .

Cursuri similare:

Deci, dupa cum rezulta din aceasta definitie, lichidarea este precedata de dizolvarea societatii comerciale. In cazul dizolvarii calitatea de persoana juridica a societatii comerciale se mentine numai pentru o anumita perioada, in vederea lichidarii, pe cand lichidarea marcheaza disparitia definitiva a persoanei juridice.

Printre cauzele care conduc la dizolvarea societatii se pot mentiona:
-expirarea timpului stabilit pentru durata societatii;
-imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;
-decizia asociatilor, prin hotararea Adunarii Generale;
-falimentul societatii;
-alte clauze prezazute de lege sau de actul constitutiv;
-daca administratorii constata pierderea unei jumatati din capitalul social sau daca micsorarea capitalului s-a facut sub minimul legal, fara ca asociatii sa decida completarea sau limitarea lui, in termenul legal, etc.

Dizolvarea societatii are drept consecinta "deschiderea procedurii de lichidare" (conform art. 233 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata). "Dizolvarea are loc fara lichidare, in cazul fuziunii ori divizarii totale a societatii sau in alte cazuri prevazute de lege" .Lichidarea societatilor comerciale este reglementata tot prin Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, la titlul VII, art. 252 - 270.

Analizand cauzele care pot conduce la dizolvarea societatii comerciale putem vorbi despre o dizolvare si lichidare benevole sau de o dizolvare si lichidare fortata (judiciara). Lichidarea judiciara se deosebeste de lichidarea benevola prin urmatoarele aspecte :lichidarea judiciara are la baza hotararea tribunalului in timp ce lichidarea benevola se face pe baza hotararii Adunarii generale a actionarilor sau asociatilor;in cazul lichidarii judiciare administrarea bunurilor patrimoniului societatii este preluata de judecatorul sindic, numit de tribunal, in timp ce in cazul lichidarii benevole dizolvarea societatii cade in sarcina vechilor administratori, care se ocupa in continuare, de administrarea socetatii;
• in cazul lichidarii judiciare, tribunalul sau judecatorul sindic numesc un lichidator, care este o persoana straina societatii, in timp ce in cazul lichidarii benevole lichidatorul este numit de adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor, putand fi un administrator, un asociat sau o persoana straina;
• lichidarea judiciara este o lichidare imediata, pe cand lichidarea benevola este o lichidare progresiva. In cazul lichidarii judiciare bunurile se vand direct sau prin licitatie cat mai avantajos si cat mai rapid. In cazul lichidarii benevole bunurile se vand in timp;
• in cazul lichidarii judiciare activele sunt evaluate la valori lichidative, care de regula, date fiind conditiile in care se realizeaza, sunt mai mici decat preturile de vanzare in conditii normale.
Valoarea de lichidare poate fi definita ca valoarea care se obtine din vanzarea fortata a intreprinderii, intru-un termen limitat. Valoarea de lichidare este de regula mai scazuta decat valoarea de piata. Astfel bunurile care in conditii normale (respectiv de continuitate a activitatii) au o valoare actuala (de piata), in cazul lichidarii intreprinderii valoarea acestora suporta o reducere sensibila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.