Dobanda si rata dobanzii

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Anonim
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dobanda = forma de remunerare a creditului de catre debitor, pentru folosirea capitalului imprumutat.Dobanda = pret al capitalului imprumutat si poate fi analizata ca:marime absolutamarime procentuala
Asupra dobanzii s-au formulat mai multe acceptiuni:conceptul clasic : dobanda este reglementata de rata profitului ce se poate obtine prin folosirea capitalului sau ca pret ce trebuie platit pentru folosirea capitalului, pret ce este stabilit ca echilibru intre cererea globala si oferta globala de capital.conceptul neoclasic = dobanda = pretul banilor in momentul actual exprimat in functie de un termen viitor.

Cursuri similare:

Unul dintre indicatorii macroeconomici cu care rata dobanzii este corelata, il reprezinta PIB, respectiv cresterea economica: ratele dobanzilor cresc atunci cand cheltuielile totale cresc ca urmare a sporirii consumului si pentru a carui finantare se recurge la imprumuturi.Cand PIB scade, economia isi diminueaza dimensiunile, consumatorii si firmele scad cheltuielile, consumul in declin necesita un acces redus la credite.

In faza de expansiune economica, consumul total creste, investitiile cresc, preturile cresc, cererea de capital creste mai repede decat oferta, avand ca efect major rata dobanzilor. Trecerea catre faza de recesiune economica se produce datorita interventiilor de politica monetara asupra ratei inflatiei, dar cu efect asupra ratei dobanzilor care cresc. Investitiile si consumul se reduc, cerea de fonduri se diminueaza, avand ca efect final scaderea ratei dobanzilor.

In aceasta corelatie un rol important il are inflatia, ale carei efecte pot fi contracarate prin majorarea ratelor de dobanda, precum si interesul utilizatorilor autohtoni pentru moneda nationala.
Corelatia ratei dobanzii piata de capitalPreturile titlurilor reactioneaza la modificari ale ratei dobanzii.Exista o corelatie inversa intre rata dobanzii si cursul obligatiunilor.Rata dobanzii prezinta importanta si ca urmare a rolului pe care il indeplineste in cadrul politicii monetare, ca instrument de transmise. Acest mecanism a fost ilustrat de modelul IS - LM ( J.R. Hicks). Modelul aplica teoria Keynesista cu privire la transmiterea politicii monetare.

Cresterea masei monetare scaderi dobanzii reale cresc investitiile iz creste PIBPolitica monetara expansionista duce la scaderea costului creditului, majorarea investitiilor, cresterea cererii globale si sporirea productiei.Utilizarea in practica de catre bancile centrale a mecanismelor de transmisie a ratei dobanzii a condus la concluzia ca rata dobanzii pe termen lung influenteaza comportamentul consumatorilor si investitorilor, iar cresterea economica poate fi asigurata in conditiile unei rate reale care tinde la zero.Schema de transmitere a politicii monetare este:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.