Dobrogea si Delta Dunarii

Trimis la data: 2009-08-24
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_F
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Provincia turistica Dobrogea cuprinde intreg spatiul dintre Dunare si Marea Neagra unde se gasesc, alaturi de peisaje naturale variate si numeroase obiective antropice in randul carora se impun vestigiile istorice. Geografic sunt separate patru subunitati de podis: Dobrogea de Nord, Podisul Casimcei, Podisul Dobrogei de Sud, litoralul dobrogean al Marii Negre), la care se adauga Delta Dunarii, toate impunandu-se prin caracteristici turistice specifice la care se adauga echipamente adecvate pentru o multitudine de forme de turism.

Cursuri similare:

Geologic, Podisul Dobrogei se prezinta ca un mozaic petrografic care se impune in peisaj printr-o varietate de forme.
Relieful are caracteristici distincte. Formele carstice raman cele mai spectaculoase reliefuri din cadrul podisului. Formele frecvent intalnite sunt: martori ruiniformi, chei , lapiezuri, doline si pesteri. Cele mai cunoscute pesteri care se afla sub regim de protejare sunt pe vaile Mangalia ( Limanu), Movile ( langa mangalia), si pe valea Casimcea ( Liliecilor, La Adam, Cheia).

Clima este favorabila activitatii turistice pe toata durata anului, dar cu un accent pe intervalul mai-octombrie. Caracteristicile climatice sunt influentate si de existente Marii Negre si a baltilor Dunarii.
Apele curgatoare , cu exceptia Dunarii sunt scurte, au debite scazute; se adauga izvoarele termale de la Mangalia si Harsova.
Lacurile sunt numeroase si au un potential turistic ridicat. Se remarca mai intai laguna Razelm ( cel mai mare complex lacustru din tara , fiind format din lacurile : Razelm, Golovita, Smeica si Sinoe care totalizeaza o suprafata de 73 000 ha; separate de grinduri si insule precum Popina, Gradistea, Bisericuta si Istria).

Complexul Razelm reprezinta o importante baza piscicola si de vanatoare. Lacul Siutghiol la vest de statiunea Mamaia este renumit nu numai ca baza de pescuit ci si pentru practicarea sporturilor nautice, existenta unor baze de agrement.
Pe latura dunareana sunt numeroase lacuri, de tip liman fluviatil sau balta pe malurile carora au fost realizate amenajari pentru agrement. Pe litoral sunt mai multe limane fluvio-maritime ce-au suferit cele mai multe transformari (Techirghiol, Tasaul, Tatlageac).

Cele mai importante rezervatii din Dobrogea sunt : Valea Fagilor ( rezervatie forestiera), pestera Limanu, pestera La Movile, rezervatia cinegetica "Ion Corvin", rezervatia Gura Dobrogei, rezervatia naturala peisagistica Masivul Cheia, punctul fosilifer de la Cernavoda, Lacul Sarat de la Murighiol, rezervatia paleontologica Agighiol. La acestea se adauga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (57621 ha) si Parcul National Muntii Macinului (11345 ha).
Potentialul antropic

In lungul Dunarii, in mai multe localitati s-au gasit urmele unor asezari din perioada geto-dacica, romana sau din primul mileniu. Se impun atentiei urmele cetatilor grecesti de la Histria ( sec VII), Tomis - Constanta, Callatis - Mangalia si Arganum ( sec VI-V), cetatea bizantina de la Enisala ( sec X -XI). La acestea se mai adauga numeroase obiective istorice, de ordin economic, cultural din orasele Constanta, Mangalia, Medgidia, Tulcea, Babadag etc.
Importante sunt elementele etnofolclorice ( atat romanesti dar si turco-tatare sau lipovenesti), asezarile omenesti cu specific deltaic ( cu case mici din stuf) etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.