Doctrinele economice socialiste in secolul al XIX-lea

Trimis la data: 2010-05-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_A
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prima jumatate a secolului al XIX-lea se caracterizeaza prin avantul industrial al Angliei, Frantei, Germaniei, dar si al altor tari europene a impulsionat dezvoltarea capitalismului, provocand importante modificari economice si sociale.Industrializarea Angliei si Frantei urma progresul masinismului (carbune, metalurgie, textile, transporturi feroviare si fluviale). Structura industriei evolua in acelasi timp cu declinul indusriei artizanale si aparitia marilor concentrari industrile, mari uzine si fabrici, ocupand sute sau mii de oameni.
Aceasta evolutie a fost inlesnita de victoria definitiva a politicii economice liberale, rezultata din imbinarea liberalismului cu masinismul. In Franta, in 1791 au fost desfiintate corporatiile (breslele), au fost suprimate vamile interioare si taxele de intrare, a fost redata libertatea comertului cu cereale. In Anglia, in 1814, prin abrogarea Statutului ucenicilor, care data de vremea reginei Elisabeta, au fost inlaturate si ultimile vestigii ale corporatismului, iar salariul, pentru cateva profesiuni, il fixa judecatorul de pace in functie de costul vietii.

Pe plan economic, avantul a avut doua consecinte contradictorii: bogatia si bunastarea au cunoscut o dezvoltare fara precedent, dupa cum se inregistra si o mai buna satisfacere a nevoilor si cresterea nivelului general de viata, pe de o parte, si succesiunea periodica a crizelor de supraproductie, pe de alta parte. Timp de sapte sau de zece ani, in locul echilibrului dintre productie si consum prefigurat de clasici, se constata o invadare generala a pietelor cu marfuri, insotita de scaderea dramatica si brutala a preturilor si de falimente, adica inchiderea uzinelor si ruinarea intreprinzatorilor aducand somaj si mizerie pentru muncitori.

Pe plan social, crizele periodice au agravat si mai mult consecintele permanente ale industrializarii. Intai de toate, constituirea celor doua clase opuse: clasa capitalistilor si clasa muncitoare. Si capitalistii, si proletarii erau constienti de opozitia intereselor lor si incercau sa se grupeze in organisme de aparare. Pacii sociale medievale i-a urmat impartirea societatii in doua clase ostile. Opozitia dintre clase a fost alimentata si de conditiile precare de munca ale salariatilor.

Pentru cresterea profiturilor, intreprinzatorii cautau sa reduca cat mai mult costurile de productie, sa creasca durata zilei de munca pentru salarii destul de mici. Protestele muncitorilor se terminau cu inlocuirea lor cu femei si copii, pentru aceeasi munca, dar cu salarii si mai mici. De asemenea, conditiile de locuit erau mizere, iar mortalitatea in randul muncitorilor era foarte ridicata. Fata de aceasta situatie muncitorii nu puteau sa opuna actiunea grupurilor profesonale, pentru ca dupa suprimarea breslelor orice asociatie muncitoreasca era interzisa.

In consecinta, reactiile impotriva capitalismului au alunecat in plan ideologic. Unii economisti au ajuns la concluzia ca regimul libertatii economice nu era in concordanta cu interesul general, pentru ca peste tot se intalneau crize de supraproductie si exploatarea muncitorilor. Contestatarii cereau revizuirea concluziilor clasicilor, pledand pentru interventionism sau chiar pentru etatism integral, intr-o societate viitoare fara capitalisti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.