Doctrinele marginaliste

Trimis la data: 2010-11-30
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca_B
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
LEON WALRAS (1834-1910), "teoreticianul fara diploma" este intemeietorul Scolii de la Lausanne. In Franta a fost tratat ca un eretic, prima sa comunicare la Academia de Stiinte Morale si Politice s-a lovit de neintelegere si de dispret. Pentru ca nu avea o diploma universitara, nu a putut obtine un post in Franta si s-a exilat in Elvetia, unde si-a trait ultimii 40 de ani din viata (1870-1910). La universitatea din Lausanne, Walras a expus principiile economiei matematice, influentand de o maniera decisiva mersul gandirii economice. Contributiile sale la dezvoltarea gandirii economice au cuprins o arie larga de teme dintre care retinem:

Cursuri similare:

In cartea sa "Elemente de economie politica pura sau teoria bogatiei sociale", scrisa intre 1874-1877, Walras isi releva crezul sau stiintific, de a face din economie o stiinta adevarata, o stiinta pura. Economia politica ar fi dobandit acest statut atunci cand s-ar fi straduit sa demonstreze ceea ce afirma in mod gratuit. Potrivit conceptiei sale, economia politica pura nu era nimic altceva decat teoria determinarii preturilor sub ipoteza liberei concurente absolute. Economia politica pura studia bogatia sociala.

Bogatia sociala reprezenta ansamblul tuturor bunurilor materiale si imateriale care erau susceptibile de avea un pret, adica erau rare, deci utile si erau limitate in cantitate.Walras formuleaza legea cererii si a ofertei din perspectiva stabilirii preturilor de echilibru, adica a echilibrului walrasian. Echilibrul walrasian era un mecanism ideal bazat pe tatonare si arbitrare si care nu putea fi atins in mod sigur. In fond, obiectivul lui Walras era sa gaseasca un sistem de preturi care sa asigure echilibrul intre cerere si oferta pe toate pietele, pentru ca de acest fapt depindea capacitatea pietei de a asigura alocarea eficienta a resurselor.

Dupa opinia sa, in economie exista o interdependenta generala intre toate pietele, interdependenta guvernata, in ceea ce priveste consumatorul, de constrangerea sa bugetara si de posibilitatea alegerilor alternative. In consecinta, cererea pentru un produs era legata de pretul tuturor celorlalte produse de pe piata. Pe acest fond teoretic, Walras considera ca problema echilibrului general era demonstrarea ca intr-o economie de piata in cazul particular al concurentei pure si perfecte:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.