Documentarea pe teren

Trimis la data: 2010-11-21
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina Linoiu
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Etapa documentarii pe teren pare a fi cea mai spectaculoasa pentru majoritatea specialistilor care au fost tentati, pana acum, sa defineasca genul. Si, de altfel, ea constituie unul din criteriile de diferentiere a reportajului fata de multe alte genuri (exceptie, ancheta). In viziunea lui Philippe Gaillard, de pilda, "reportajul propriu- zis reprezinta cautarea activa si imediata a informatiei" (X) X - op. cit., p. 84 El accentueaza, in acest sens, factorii "viteza" si "neimplicare emotionala". Odata ajuns la locul derularii unui eveniment, reporterul trebuie sa "actioneze cat mai repede posibil, adica sa obtina datele care vor fi mult mai dificil de obtinut o clipa mai tarziu (p. 87).

Cursuri similare:

In acelasi timp, insa, el nu trebuie sa cedeze tentatiei "de a se lasa captivat de ceea ce se petrece in prim-plan" (p. 85). Ambele observatii sunt valabile, desi comporta usoare nuantari. Fireste, prima misiune a reporterului ajuns "la fata locului" este aceea de a trece fara ezitari la culegerea de informatii. Numai ca aceasta operatiune nu este una mecanica, nu are vreo regula limpede si nici o succesiune clara de gesturi. Neimplinirea oricarui manunal de jurnalism este aceea ca, dupa expresia "a aduna informatii de pe teren" nu mai urmeaza aproape nimic. Se presupune ca fiecare ziarist stie ce are de facut din acel moment pana in "momentul" urmator surprins de teoretician, anume redactarea.

Intre "teren" si "birou" se intinde, insa, spatiul necunoscut al unor tentative, nesigurante, ezitari, ratari, entuziasme, schimbari de unghi. In acel spatiu se intampla, de fapt, aproape totul. Odata iesit din el, nimic nu mai poate fi modificat. Redactarea nu mai poate "salva" decat suprafata lucrurilor, esenta ramane cea descoperita "acolo", intr-un ragaz irepetabil. De fapt, nu este vorba de o tehnica, ci de o experienta. Reporterul de stiri sau cel de investigatii folosesc, intr-adevar, "tehnici". Pentru autorul de reportaj, documentarea e mai mult decat atat, e o experienta personala, intima, profunda.

Ea are drept scop nu doar consemnarea unor informatii si replici, ci mai ales intelegerea unor adevaruri despre oameni si imprejurari. Adeseori, a unor adevaruri pe care chiar cei intervievati le ignora. Un reportaj "de eveniment" este "adevarat" in masura in care merge dincolo de eveniment. Un reportaj portret este "adevarat" in masura in care trece dincolo de chip si de ceea ce interlocutorul credea, pana atunci, despre el insusi. Orice text care da senzatia de viata este o descoperire. Iar o descoperire presupune efort, concentrare, empatie. Intre reporter si interlocutori are loc o comunicare speciala, caci, finalmente, ziaristul nu "culege date", ci incearca sa inteleaga articulatiile profunde ale unei gandiri sau cauzele nestiute ale unei intamplari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.