Documentele tehnice si de inregistrare tehnica

Trimis la data: 2012-11-29 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: sim.simona Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Prin documente tehnice si de inregistrare tehnica, in conformitate cu Legea Arhivelor Nationale, se intelege: totalitatea actelor purtatoare de informatie tehnica sau produse ale actiunii de inregistrare tehnica pe suporti magnetici, fotosensibili sau din hartie tratata special".
Detalii in legatura cu ordonarea, inventarierea, selectionarea si valorificarea documentelor tehnice si de inregistrare tehnica sunt prevazute in Instructiunile privind activitatea de arhiva la creatorii si detinatorii de documente (art. 49-80).
Referate similare: Nu exista cursuri similare

"In cadrul arhivelor tehnice se disting, mai frecvent, doua categorii: arhivele stiintifice si cele ingineresti (de ex. cercetare-dezvoltare) indiferent de domeniul de cercetare si de aplicatie".
Documentele tehnice sunt constituite din: proiecte, planse, schite, planuri, harti, masuratori de laborator. Gama de documente tehnice variaza de la o unitate la alta, dupa continut si forma.

Majoritatea documentelor tehnice sunt create de institute de cercetare si proiectare cu profil de ramura, in cele specializate pe genuri de lucrari - energetice, cai ferate, telecomunicatii, industrie chimica, si in unitati de proiectare, centre, sectoare, ateliere, servicii sau birouri de cercetare si proiectare din cadrul ministerelor, unitatilor industriale, administrative. O categorie de documente tehnice mai des intalnita o constituie proiectele - lucrari tehnice intocmite pe baza unei teme date si care cuprinde un intreg complex de documente.
Arhivele de inregistrare sunt formate din:

arhive geodezice si geofizice (de ex. documentele cartografice, geologice, seismologice);audio-video (de ex. cinematografice, de laborator (in general fizico-chimice si biologice).
Ele sunt produse ca urmare a actiunii de inregistrare tehnica pe suporti magnetici (benzi, dischete, CD-uri, DVD-uri), fotosensibili (discuri optice). Arhivele din domeniul geologic si cartografic se grupeaza in complexe dupa teritorii, formele lucrarilor pe teren si dupa scari.

In arhivele unor institutii mai intalnim si alte categorii de complexe de documente cu caracter tehnic, ca cele asupra observatiilor meteorologice, hidrologice. Documentele tehnice si de inregistrare tehnica pot sa apara fie izolat, fie impreuna cu altele (adica ca o piesa din grupaj), sau mai multe la un loc, pe aceeasi tema (parte scrisa si parte desenata), ca o unitate arhivistica.
Luarea in evidenta a acestor categorii de documente (inregistrarea), este reglementata de Instructiunile de aplicare a Legii 16/1996, care la art. 51-52 precizeaza ca:

"Documentele tehnice si de inregistrare, indiferent de natura informatiilor, a suportului sau a scrisului, se inregistreaza la intrarea, crearea sau iesirea lor, dupa caz.Inregistrarea se poate face fie pe baza de registru de intrare-iesire, fie pe calculator, intr-un fisier special, fie prin alte mijloace moderne de inregistrare, intr-o registratura generala, ori pe compartimente, cu conditia asigurarii regasirii rapide a documentelor in circulatia lor de la intrare/creare la iesire/arhivare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.