Dogmatica

Trimis la data: 2010-04-12
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 5.84 / 10
Downloads: 34
Autor: Dorina Alberts
Dimensiune: 120kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Teologia Dogmatica, la fel ca teologia simbolica, este o parte speciala a teologiei si nu poate fi inteleasa decat cunoscand sensul cuvantului "teologie".Numirea de "theologia", apare prima data la vechii greci, iar numirea de "teologie dogmatica" si "simbolica", in sec. VII.Theos = Dumnezeu.Logos = Cuvant, invitatura, ratiune, stiinta, cunoastere. Theologia = "Cuvant despre Divinitate" (Fer. Augustin) sau "stiinta despre Dumnezeu si lucrarile Sale".Definitia teologiei alcatuita numai pe baza insemnarilor etimologice ale cuvantului grecesc "theologhia" sunt insa insuficiente.
Teologia crestina invata despre Dumnezeu si lucrarile Lui pe baza descoperirii dumnezeiesti in Iisus Hristos si se preda numai de catre Biserica si sta in slujba Bisericii si a credinciosilor ei - Biserica fiind subiectul si spatiul teologiei, prin reprezentantii sai autorizati (preoti, profesori, etc.)Teologia nu este numai (1) invatatura despre Dumnezeu, ci si (2) invatatura despre raportul lui Dumnezeu in general si in special cu lumea (3).

Din punct de vedere ortodox, teologie nu este numai episteme (stiinta, cuvant, predare si explicare a cuvantului lui Dumnezeu; mod de cunoastere nemijlocita), ci inseamna si gnoza (adica prin har) si de exprimare a experientei duhovnicesti (vezi imnele iubirii divine a Sf. Simeon Noul Teolog) caci nu poti vorbi despre ceea ce nu cunosti decat din auzite sau din cartile pe care le-ai citit (este nevoie de o experimentare a acestora).

Teologia mai este definita si ca stiinta religiei intrucat religia este totalitatea credintelor, sentimentelor si practicilor determinate de ideea de ideea de divinitate si intrucat in invatatura despre Dumnezeu se cuprinde si raportul in care trebuie sa stea omul cu Dumnezeu, religia = raportul omului cu Dumnezeu.In ultima vreme insa, stiinta religiei are o acceptie mai larga si, decat numai sub un anumit aspect poate fi considerata teologia ca stiinta a religiei.

Asa cum este ea cultivata astazi in Apus, stiinta religiei se deosebeste de teologie prin:Obiect: stiinta religiei, studiaza fenomenul religios in general,teologia, studiaza religia crestina, pe baza revelatiei in Hristos.Metoda: stiinta religiei, este pur rationala, tratand religia ca un fenomen natural aparut din cauze, si evoluand prin actiunea unor factori.teologia, se bazeaza pe revelatia dumnezeiasca, urmarind nu scopuri teoretice, ci traducerea in viata a invataturii si religiei crestine.

Numai acea stiinta a religiei este teologie, care nu se desparte de revelatia dumnezeiasca, ci se intemeiaza pe ea si sta in slujba Bisericii.Teologia studiaza religia crestina in alt spirit decat stiinta religiei cand studiaza istoria, psihologia sau filosofia religiei. Ea nu este deci simpla stiinta a religiei, pentru ca ea implica credinta in adevarurile revelate in Hristos, pastrate in Biserica si avand caracter specific crestin.

Teologia este stiinta care trateaza, pe temeiul revelatiei Dumnezeiesti, despre Dumnezeu si lucrarile Sale, sau raporturile creaturilor cu Dumnezeu Creatorul.In acest sens, teologia va trata intai, pe baza revelatiei, despre Dumnezeu si lucrarile Sale in afara, si in acelasi timp va studia si toate lucrarile Sale si fiintele create de El intrucat acestea stau in raport cu Dumnezeu Creatorul, Proniatorul si Mantuitorul.Deci, sub acest aspect, orice lucru sau fenomen natural sau uman din lumea acesta, poate fi si este susceptibil de tratare teologica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.