Dovada raportului juridic civil

Trimis la data: 2010-09-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca Moise
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenul de proba desemneaza posibilitatile legale pe care partile le pot utiliza pentru a stabili adevarul cu privire la existenta unui raport juridic sau procedeele de infatisare a mijloacelor de convingere cu ajutorul carora se stabileste adevarul cu privire la raportul juridic respectiv. Probele sau dovezile se refera la actele si faptele juridice care au generat raporturi juridice, in continutul carora intra drepturile subiective si obligatiile corelative ale partilor astfel ca dovedind actele si faptele juridice care genereaza raporturile juridice se dovedesc insusi drepturile si obligatiile partilor.

Cursuri similare:

Obiectul probei il formeaza intotdeauna faptele care au generat drepturile si obligatiile partilor si care intra in continutul raportului juridic. Cel care invoca un drept al sau va trebui sa faca dovada faptului care a dat nastere dreptului respectiv, iar in situatia in care cel ce invoca dreptul sau nu poate dovedi faptul care a generat raportul juridic poate sa recurga la fapte vecine si conexe pentru a fi admise in probatiune si care trebuie sa fie pertinente si concludente.

Faptele sunt pertinente daca sunt utile si pot sa contribuie la solutionarea cauzei fiind strans legate de faptul generator de dreturi si sunt concludente daca pot forma convingerea judecatorului cu privire la existenta faptelor generatoare de drepturi.Exista unele situatii in care faptele generatoare de drepturi nu trebuie dovedite, putand fi retinute de organele judiciare si anume:fapte legalmente constatate - pe care legea le considera existente si pe care le deduce din anumite fapte vecine si conexe;fapte notorii - fapte cunoscute de un cerc larg de persoane, cu privire la care trebuie facuta doar dovada notorietatii lor si nu a faptelor in sine

Comform codului civil, cel care face o propunere in fata judecatii trebuie sa o si dovedeasca. Cum primul care face o propunere in fata instantei este reclamantul , sarcina probei ii revine lui . O data ce reclamantul a facut dovada faptului generator al dreptului sau situatia se schimba in favoarea sa si paratul este obligat sa iasa din pasivitate, sa se apere, rasturanadu-se astfel sarcina probei asupra sa, iar daca reclamantul considera ca afirmatiile probate de parat nu corespun in totul sau in parte realitatii sarcina probei se rastoarna din nou asupra sa.

Pentru garantarea aflarii adevarului, a realizarii drepturilor subiective ale partilor, a justei solutionari a litigiilor si a infatuirii rolului educativ al justitiei este prevazul principiul rolului activ al judecatorului pentru descoperirea adevarului si prevenirea orcaror greseli in cunoasterea faptelor. Codul civil prevede "Judecatorii sunt datori sa staruie prin toate mijloacele legale pentru a descoperii adevatul, pentru a da partilor un ajutor activ in ocrotirea drepturilor si intereselor. Presedintele este in drept sa puna intrebari partilor sau sa puna in dezbatearea lor orice imprejurari de fapte sau de drept care duc la dezlegarea cauzei, chiar daca nu sunt cuprinse in cerere sau in intampinare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.