Drenuri lungi

Trimis la data: 2010-03-05
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luana Barbu
Dimensiune: 909kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Drenurile sunt constructii ingropate, cu lungime relativ mare si cu sectiune transversala relativ mica, libera (tuburi cu gauri din ceramica, beton, azbociment, materiale plastice) sau umplutura cu material filtrant (piatra sparta, prajini de lemn etc) destinate sa colecteze apa subterana fie in scopul folosirii ei (drenuri de captare), fie in scopul coborarii nivelului apelor subterane (in zonele cu exces de umiditate).

Cursuri similare:

In agricultura existenta unui nivel al apei prea aproape de suprafata terenului produce o reducere importanta a productiei agricole deoarece pe de o parte plantele nu se dezvolta normal intr-un teren cu porii saturati de apa si pe de alta parte, prin capilaritate sunt aduse saruri in exces la suprafata terenului (fenomenul de saraturare).

In drenurile realizate din tuburi (cele mai raspandite), pentru ca apa care patrunde in dren sa nu antreneze si fractiuni de tern - ceea ce ar putea produce colmatarea drenului si scoaterea lui din functiune - tuburile de drenaj se inconjoara cu un filtru.

Datorita lungimii mari a drenului (de ordinul zecilor sau chiar sutelor de metri) se poate considera ca miscarea apei subterane inspre dren se face identic in plane perpendiculare pe axa drenului, adica avem de-a face cu o problema plan verticala. Exceptie face doar o mica zona de la extremitatea drenului, zona in care miscarea capata un caracter radial.

Natura terenului Panta medie
- roci foarte permeabile (pietrisuri) 0,003...0,006
- nisipuri grauntoase pana la fine 0,006...0,020
- nisipuri fine pana la nisipuri argiloase 0,020...0,050
- roci argiloase 0,100...0,150
- argile grase.... 0,150...0,200
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.