Drept Constitutional si Institutii Publice

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 137
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 32
Autor: Lazar Mircea
Dimensiune: 132kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cuvantul "constitutie" isi are originea in latinescul constitutio, care inseamna "asezare cu temei", "starea unui lucru".In perioada imperiului roman cuvantul "constitutio" a fost utilizat pentru a desemna legile care emanau de la imparat, chiar daca ele nu se refereau la organizarea si functionarea statului.In perioada evului mediu, termenul constitutio desemna anumite reguli monahale.
Abia in secolul al XVIII-lea, termenul "constitutie" incepe sa fie utilizat intr-un sens apropiat celui care ii este atribuit azi, respectiv acele legi care, reglementand organizarea si functionarea statului, limitau puterea monarhului si garantau anumite drepturi si libertati fundamentale individului. Este vorba de o conceptie asupra notiunii de constitutie, care tine seama exclusiv de continutul normelor ei.

Treptat, s-a format convingerea ca numai o constitutie scrisa, prin precizia si claritatea ei, putea fi o arma de lupta eficace impotriva abuzurilor puterii absolutiste, afirmandu-se tot mai pregnant, necesitatea unei constitutii rigide si asigurarea suprematiei ei fata de orice alta norma juridica.

Constitutia poate fi definita ca fiind legea fundamentala a unui stat, adica legea cu forta juridica superioara tuturor celorlalte legi care reglementeaza in mod sistematic atat principalele structuri social-economice, cat si cele ale organizarii si functionarii statului, garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor si stabileste indatoririle corespunzatoare acestor drepturi.

Prima constitutie, in sensul modern al acestui cuvant, a aparut in Anglia si consta intr-un ansamblu de obiceiuri juridice si dintr-un numar de acte scrise, care pot fi insa modificate prin legi ordinare.
Printre actele scrise care se considera ca stau si astazi la baza constitutiei engleze se numara:

Magna Charta Libertatum din 1215 - document prin care regele a confirmat privilegiile marilor feudali, facand si unele concesii in folosul paturilor bogate orasenesti. Din perspectiva dezvoltarii constitutionalismului englez, documentul este important prin prevederea cuprinsa in articolul 14, pe baza caruia a fost organizat Marele Consiliu al Regatului, organism alcatuit din arhiepiscopi, episcopi, conti si baroni. Acest consiliu, largit apoi (1265) cu reprezentanti ai oraselor si cavalerilor din comitate, constituit forma embrionara din care s-a format Parlamentul englez modern, cu cele doua camere ale sale (Camera Comunelor si Camera Lorzilor), devenit, incepand cu anul 1295, o institutie permanenta.

Petitia drepturilor din 1628 - a stabilit garantii impotriva perceperii de impozite fara aprobarea Parlamentului, a arestarilor si a confiscarilor de bunuri fara respectarea procedurii de judecata normala.Habeas Corpus din 1679, prin care s-a incredintat tribunalelor controlul asupra retinerii si arestarii cetatenilor. In conformitate cu Habeas Corpus, la cererea arestatului sau a oricarei alte persoane, tribunalul este obligat sa emita un mandat de aducere a arestatului, putand hotari ca urmare fie retrimiterea lui la inchisoare, fie punerea lui in libertate cu sau fara cautiune.

Bill-ul drepturilor din 1689. Prin acest act a fost declarata ilegala orice preluare de bani pentru coroana sau pentru folosul ei pentru o alta perioada de timp si in alte conditii decat cele stabilite de parlament. Ca urmare a punerii in practic a prevederilor acestui document, Parlamentul englez a ajuns in situatia de a fi convocat regulat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.