Drept International

Trimis la data: 2013-06-04
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 157
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: mihneacuzino
Dimensiune: 221kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul international reprezinta o emanatie a statelor societatii internationale, state ce se afla intr-o permanenta interdependenta, tocmai datorita relatiilor ce se creeaza intre ele. Acest fapt determina atat trasaturile generale, cat si partiAZcularitatile dreptului international, in raport, in primul rand, cu dreptul intern.

Cursuri similare:

Dreptul intern reglementeaza relatiile sociale din cadrul statului iar dreptul international reglementeaza relatiile ce se creeaza in raporturile dintre state. In conditiile lumii contemporane, dreptul international reglementeaza raporturile care se stabilesc intre state si alte subiecte ale acestui drept, in special, popoarele care lupta pentru formarea statului propriu si organizatiile internationale.

1 ACORDUL DE VOINTA - FUNDAMENTUL DREPTULUI INTERNATIONAL
Dreptul international se formeaza pe baza acordului de vointa al statelor care compun la un moment dat societatea internationala.
Statele, in conditii de deplina egalitate in drepturi si pe baza liberului lor consimtamant, intr-un proces de coordonare, de panere de acord a vointei lor, creeaza norme juridice prin trata,te sau cutuma, care duc la formarea si dezvoltarea drep-tului international.

Caracterul coordonator al vointei statelor sta la baza obligativitatii dreptului international, a aplicarii si respectarii normelor sale.Statele nu pot fi obligate sa resAZpecte norme la formarea carora nu si-au dat consimtamantul, iar acest consimtamant nu poate fi decat rezultatul unei manifestari tacite sau exprese a vointei lor suverane, exprimate in mod clar. Normele de drept international devin obligatorii pentru state numai atunci cand decurg din vointa liber expriAZmata a acestora, vointa manifestata in tratate sau alte izvoare de drept international.

Complexitatea sporita a vietii si problematicii internatioAZnale in conditiile actuale a determinat multiplicarea si cresAZterea insemnatatii formelor juridice de manifestare a vointei suverane a statelor in procesul normativ international.Am vazut ca norma de drept international se realizeaza in raporturile dintre state pe baza liberului lor consimtamant. Liberul consimtamant in dreptul international nu inseamna lipsa raspunderii, dimpotriva, statul care si-a asumat obliAZgatii internationale prin exprimarea libera a vointei sale suveAZrane poarta intreaga raspundere pentru nerespectarea lor si poate suporta consecinte juridice, inclusiv aplicarea unor sancAZtiuni internationale.

Acordul de vointa al statelor, ca fundament al dreptului international si al caracterului sau obligatoriu, se realizeaza,, de obicei, in cadrul unui proces sinuos, in cursul caruia se ajunge treptat, pe cale de concesii si compromisuri reciproce, la solutii acceptabile. In acest fel, are loc crearea normei, care devine, in mod egal, obligatorie pentru toate statele.Prin realizarea acordului de vointa nu se creeaza o vointa unica, o contopire a vointelor diferitelor state, asa cum sustin unii doctrinari, ci dimpotriva, statele isi pastreaza vointele lor suverane, iar prin intermediul acordului infaptuiesc doar conditionarea reciproca si exercitarea vointelor in aceeasi directie, consfintita de normele juridice create.

In plus, vointa statelor este determinata, in continutul sau, de conditiile social-politico concrete, existente in interiorul acestora, fapt care inlatura contopirea, vointelor intr-o vointa generala in procesul formarii normelor de drept international.Normele dreptului international nu pot fi create nici prin simple manifestari unilaterale de vointa a statelor, ci mimai printr-un consens al acestora, ceea ce semnifica, asa cum subAZlinia diplomatul si juristul roman N. Titulescu, caracterul nu de "subordonare" a legii internationale, ci de coordonare, iar raportuiile dintre state, nu ca raporturi de "dependenta", ci de "independenta".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.