Drept Penal Special - Infractiuni

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 74
Nota: 9.62 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea Moise
Dimensiune: 90kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
.Continutul legal:"Uciderea unei persoane, se pede cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste. A>>
2.Conditii preexistente :
2A.Obiectul infractiunii :
-generic-este format din relatiile sociale care privesc apararea persoanei privita sub totalitatea atributelor sale ;
-special-este format din relatiile sociale care apara viata tuturor persoanelor ;
-material-copul persoanei aflat in viata. Acesta nu trebuie sa se confunde cu subiectul pasiv care este persoana in viata, careia i s-a suprimat, sau s-a incercat sa i se suprime viata.

Cursuri similare:

Omorul calificat implica aceleasi caracteristici ca si omorul simplu, cu deosebirea ca primul prezinta unele circumstante care ii sporesc periculozitatea. Pentru explicatiile privind obiectul, subiectii, latura obiectiva si subiectiva trimitem la infractiunea de omor. In continuare vom analiza numai cazurile in care omorul poate fi calificat.
a.cu premeditare :

Premeditarea presupune o gandire anticipata asupra unei activitati viitoare. In acceptiunea legii penale, premeditarea presupune ceva mai mult decat o gandire anticipata. Ea consta in trecerea unui interval de timp din momentul luarii hotararii de a savarsii omorul si pana in momentul executarii infractiunii. Acest interval de timp nu este expres prevazut de lege, fiind lasat la aprecierea instantei.

Premeditarea mai presupune si savarsirea unor acte de pregatire, de natura sa intareasca hotararea de a savarsi infractiunea si totodata sa-i faciliteze executarea acesteia (procurarea unui cutit sau a unei cantitati de otrava, urmarirea victimei).
Aceasa implica asadar o chibzuinta, sange rece, stapanire de sine. In cazul in care o persoana procura instrumente autorului in vederea savarsirii omorului, acesta va raspunde pentru complicitate la infractiunea de omor calificat.
b.din interes material:

Acesta constituie un mobil de factura egoista, care ii confera faptei un pericol mai mare. Interesul material se poate infatisa ca un avantaj sau beneficiu de natura materiala cum ar fi : bani, bunuri, titluri de valoare, dobandirea unei mosteniri, stingerea unor datorii sau obtinerea altor avantaje. Nu intereseaza valoarea avantajelor sau bunurulor care pot fi obtinute. Este important ca aceste avantaje sa fi constituit mobilul crimei.


Omorul savarsit in astfel de cazuri este mai grav deoarece victima mizand pe afectivitatea dintre el si autor nu-si ia masuri de aparare, ceea ce poate sa inlesneasca savarsirea infractiunii. In acest caz subiectul pasiv este calificat. Calitatea de sot rezulta numai dintr-o casatorie legal ingheiata ; fiind scos din aceasta sfera concubinajul. Despartirea in fapt a sotilor nu are relevanta.

Prin rude apropiate se inteleg ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin adoptie potrivit legii, astfel de rude. Nu intereseaza gradul de rudenie in linie ascendenta si descendenta. Copiii adoptati au calitatea de rude apropiate fata de adoptator. Adoptia cu efecte depline nu permite sa opereze agravanta intre infiat si ascendentul sau natural sau fratele sau de sange.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.