Drept administrativ

Trimis la data: 2014-11-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ola_aura
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Principiul legalitatii consta in faptul ca toate dispozitiile pe care le ia statul trebuie sa fie date pe cale generala si impersonala si ca toate actele individuale ale statului trebuie facute in baza si in conformitate cu dispozitiile anterioare. Acest mod de definire vizeaza conformitatea actelor administrative, ca acte ale administratie publice, cu legea ca act al puterii legislative.
Acest principiu sta la baza controlului de legalitate al administratiei publice, incluzand si posibilitatea ca cel nemultumit sa se adreseze justitiei pentru verificarea legalitatii actelor administrative.

Cursuri similare:

Principiul proportionalitatii presupune manifestarea proprie de vointa a administratiei publice, raporturile de drept administrativ fiind caracterizate de inegalitatea partilor. Promovarea interesului public se poate realiza si se realizeaza deseori chiar cu incalcarea interesului privat. Intr-o astfel de stare de drept, principiul proportionalitatii se impune cu necesitate si obliga la echilibru.(aceasta cu atat mai mult in situatii exceptionale: calamitati, epizootii)

4. Principiul permanentei si continuitatii.
Principiul permanentei si continuitatii exprima necesitatea organizarii si derularii continue a activitatii administratiei publice, atat in latura sa materiala cat si in latura formala. Este nevoie de continuitate atat in realizarea serviciilor publice cat si in activitatea de organizare a executarii si executare in concret a legii.

5. Principiul transparentei decizionale.
Scopul acestui principiu este sporirea gradului de responsabilitate a administratiei publice fata de cetatean, ca beneficiar al deciziei administrative si stimularea paticiparii active a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor administrative si in procesul de elaborare a actelor administrative.
Pentru asigurarea transparentei decizionale este necesar sa se respecte urmatoarele reguli:

a) informarea prealabila , din oficiu, a persoanelor asupra problemelor de interes public ce urmeaza sa fie dezbatute de autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si asupra proiectelor de acte normative;
b) consultarea cetatenilor si a asociatiilor legal constituite,la initiativa autoritatilor publice, in procesul de elaborare a proiectelor de acte normative;

c) participarea activa a cetatenilor la luarea deciziilor administrative si in procesul de elaborare a proiectelor de acte normative cu respectarea urmatoarelor reguli:
- sedintele autoritatilor si institutiilor publice sa fie publice;
- dezbaterile vor fi consemnate si facute publice;
- minutele acestor sedinte vor fi inregistrate, arhivate si facute publice, in conditiile legii.

6. Principiul bunei administrari.
Conform acestui principiu, autoritatile publice, institutiile publice si celelalte unitati prevazute de lege sunt datoare sa isi desfasoare activitatea in realizarea interesului general, cu un grad ridicat de profesionalism, in conditii de eficienta, eficacitate si economicitate a folosirii resurselor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.