Drept administrativ - introducere in drept administrativ

Trimis la data: 2010-04-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Florin_C Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul administrativ=ramura a dreptului public, alcatuit din ansamblu normelor care reglementeaza relatiile sociale care apar in procesul de organizare a executarii si de executare a legii realizat de organele componente ale sistemului administratiei publice ,de alte autoritai ale statului ,precum si de alte organisme ce au competenta larga.
Normele de drept administrativ=fac parte din aceea categorie de norme juridice care reglementeaza ordonand si organizand raporturi sociale care constituie obiectul activitatii administrative a statului si a colectivitatii locale, cu exceptia raporturilor sociale, care se nasc in procesul realizarii activitatii financiare.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Normele de drept administrativ pot fi emise de Parlament ca autoritate publica ce detine puterea legislativa, cat si de presedintele Romaniei, de Guvern si celelalte autoritati a APC si APL. De asemenea nu trebuie sa confundam notiunea de Norma de Drept Administrativ( care se poate gasi atat intr-un act juridic normativ, cat si intr-un act juridic emis de o autoritate a APC sau APL) cu notiunea de Act Juridic Administrativ cu Caracter

Administrativ care este un act juridic ce cuprinde norme de conduita si care este emis numai de catre o autoritate a APC sau APL.
Formand o categorie speciala de norme juridice deoarece reglementeaza o anumita grupare de raporturi sociale , normele de drept administrativ pot referi la o secventa sau alta a activitatii administrative a statului sau a colectivului local. Astfel exista :

- Norme care reglementeaza organizarea autoritatilor si institutiilor administrative publice CIL si care compun cadrul normativ al infiintarii stabilirii structurii organizatorice si desfiintarea acestora.Norme care reglementeaza functionarea autoritatilor administratiei publice si care compun pe de o parte cadrul normativ al competentelor precum si procedurile de organizare a acestora iar pe de alta parte, unele norme privind raspunderea atat a autoritatilor administratiei publice cat si a functionarilor.

- Norme care reglementeaza relatiile autoritatilor AP cu persoane fizice si organismele non-guvernamen-tale, mai exact drepturile si obligatiile cetatenilor si a organizatiilor non-guvernamentale in raportul lor de drept administrativ cu autoritatile administratiei publice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.