Drept bancar

Trimis la data: 2010-05-31
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 4
Autor: Sergiu Lazar
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Statutul legal al Bancii Nationale a Romaniei- Legea nr. 314/2004
Potrivit art. 1(1)BNR este Banca Centrala a Romaniei, avand personalitate juridica.Potrivit art.1(2)BNR este o institutie publica independenta, cu sediul central in Bucuresti, si poate avea sucursale si agentii atat in municipiul Bucuresti cat si in alte localitati din tara.Obiectivul fundamental al BNR il reprezinta asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la mentinerea stabilitatii preturilor.

Cursuri similare:

Fiind o institutie publica independenta are atributii expresive in ce priveste politica monetara, valutara si de credit si puteri depline in ce priveste organizare, functionarea si controlul sistemului de credit in romania, neputandu-se confunda cu o banca propriu-zisa.
In realizarea obiectivului fundamental, legea prin art.2 acorda BNR atributii in ce priveste :
1)elaborarea si aplicarea politicii monetare si a politicii cursului de schimb
2)stabilirea regimului valutar si supravegherea respectarii acestuia
3)supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si administrarea rezervelor internationale ale tarii(30 mil.euro)

In activitatea sa, BNR si membrii organelor sale de conducere nu se subordoneaza nici unei institutii, motiv pt. care legiuitorul a prevazut ca aceasta nu va putea primi instructiuni de la nicio alta institutie publica.In schimb, toate celelalte institutii publice sunt obligate sa-i solicite avizul cand este vorba de acte normative care privesc domeniile in care BNR are atributii.
BNR va colabora cu;

Ministerul Finantelor Publice in vederea stabilirii indicatorilor macroeconomici in baza carora va fi elaborat proiectul anual bugetar de stat.Statele membre ale UE in scopul aplicarii prevederilor din legislatia bancaraIn exercitarea functiei de supraveghere, BNR va asigura schimbul de informatii cu toate autoritatile responsabile in domeniu, cu conditia ca informatiile furnizate sa fie utilizate de celelalte institutii, exclusiv in scopul indeplinirii sarcinilor de supraveghere, sa se respecte cerintele referitoare la secretul profesional si sa nu fie transmise mai departe decat cu acordul BN.

Pe plan international, BNR poate participa la organizatii internationale cu caracter financiar, bancar, monetar sau de plati, poate participa in nume propriu sau in numele statului la tratative sau negocieri externe in probleme financiare, monetare, de curs de schimb si de plati si exercita drepturile si indeplineste obligatiile care revin Romaniei in calitate de membru fondator al FMI.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.