Drept bisericesc, activitatea sau administrarea Bisericii

Trimis la data: 2010-07-16
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 222
Nota: 6.55 / 10
Downloads: 107
Autor: Alberta Anghel
Dimensiune: 374kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Biserica este Trupul lui Hristos, dar un Trup viu, in care toate partile isi au propria insemnatate, atat ca existenta cat si ca lucrare. Viata Bisericii este insasi viata partilor, iar viata partilor nu se poate concepe decat in cadrul organismului pe care il compun. De aceea intre parti exista o legatura organica, relatii directe si indirecte, raporturi de coordonare, de conlucrare si subordonare in valoarea crearii unei existente armonioase a Trupului lui Hristos.
Fiind organic constituita dintr-o obste de credinciosi, Biserica este "societas" si, pentru ca existenta ei sa-si atinga scopul, trebuie sa existe un mod de administrare a Bisericii. Administrarea Bisericii se exercita prin puterea data Bisericii de Intemeietorul ei, Hristos. In consecinta, modul de administrare a Bisericii, modul in care se desfasoara activitatea ei tine intotdeauna seama de originea si scopul Bisericii.

Activitatea.Notiunea de "activitate" este definita astfel: "activitatea este un ansamblu de acte fizice, intelectuale si morale facute in scopul obtinerii unui anumit rezultat" . Mai se defineste si ca "folosirea sistematica a fortelor proprii intr-un anumit domeniu, participare activa si constienta la ceva . Ideea fundamentala a verbului latin "ago, ere, egi, actum", este in drept, de "a apara" . In limba romana, sinonim pentru activitate este cuvantul "lucrare", dar in limba latina, de unde si deriva "lucrare", lucrum inseamna castig, iar activitate lucrativa inseamna efort depus in vederea dobandirii unui castig banesc. Astazi, prin "lucrare bisericeasca" intelegem un fel de activitate desfasurata in scop bisericesc, pentru viata bisericii.

Activitatea bisericeasca nu se desfasoara insa haotic, ci ordonat. Ea se desfasoara in mod gospodaresc sau administrativ, cu folos. In drept, a administra inseamna a folosi un mijloc, de pilda intr-un proces . A administra Biserica inseamna a o gospodari, a o carmui, a o conduce potrivit naturii si scopului ei. Astfel, trebuie avut in vedere ca Biserica este "scoala in care se vesteste netulburat si se pastreaza invatatura sa", este "un loc in care se pastreaza toate darurile cu ajutorul carora se impartaseste harul", este "o imparatie in care se explica si se vestesc legile sale", unde " se judeca drept", unde "se hotarasc mijloacele materiale" necesare implinirii scopului Bisericii.

Administrarea se face in mod sistematic si ordonat astfel incat sa se evite arbitrarul, abuzul si neglijenta fata de viata bisericeasca in toate sectoarele posibile. Pentru indeplinirea activitatii de administrare este nevoie de organe individuale si colective, pastrandu-se in permanenta legatura dintre ele si stimulandu-se conlucrarea armonioasa pana in ultimul amanunt.

Persoanele administreaza prin acte administrative, prin lucrari specifice treptelor ierarhice si investitiilor in functiile pe care le detin. Actul administrativ este un act de putere, cu consecinte invatatoresti, sacramentale si juridice, dupa caz. El are, prin urmare, trei aspecte: aspectul didactic, aspectul sacramental sau sfintitor si aspectul jurisdictional. Cel din urma are trei directii: legislativa, executiva si juridica propriu-zisa.

Atat activitatea generala a Bisericii cat si administrarea ei se desfasoara intr-un cadru de drept. Acest cadru este cadrul jurisdictional al Bisericii. El defineste responsabilitatea membrilor Bisericii, unii fata de altii, fata de Biserica si a Bisericii fata de lume. Mijloacele materiale de care Biserica are nevoie pentru fiintarea ei ca institutie divino-umana intra in competenta administrativa a Bisericii. Ele sunt, desigur, numai auziliare si constituie un element similar, sau chiar comun, cu mijloacele materiale de care dispune societatea sau lumea in care Biserica exista si lucreaza.

Unele dintre aceste mijloace formeaza patrimoniul sau averea bisericeasca si sunt recunoscute ca atare de legislatia de stat. Modul de administrare a bunurilor materiale bisericesti intereseaza in primul rand pe membrii Bisericii: cler si credinciosi, dar intereseaza si Statul, in masura in care posesiunea, utilizarea si pastrarea acestor bunuri sau mijloace afecteaza viata cetatenilor sai si a Statului.
Averea bisericeasca si administrarea ei va fi tratata separat in cadrul cursului, astfel incat sensul notiunii de "administrare bisericeasca" sa nu fie inteles ca "administrare a averii Bisericii".

Intreaga administrare bisericeasca, dusa la indeplinire sistematic, pe temeiul dreptului bisericesc, aduce la incadrarea fiecarui element al Bisericii in structura bine definita si ordonata a Bisericii si la cresterea in importanta a rolului organic al acestor elemente sau componente.Fiecare lucrare bisericeasca sau act bisericesc se clasifica dupa caracterul sau, se evidentiaza prin eficienta sa in viata Bisericii si poate fi evaluat potrivit criteriilor juridice specifice. Nici un act administrativ nu ramane deci fara consecinte asupra credinciosilor, cu efecte mai mult sau mai putin durabile, chiar daca in momentul savarsirii poate parea, uneori, indiferent.

Iarasi, neindeplinirea unui act administrativ, in conditiile prevazute de dreptul canonic, atrage dupa sine pagubirea vietii bisericesti, daune spirituale importante, nulitatea acelui act si a altora urmatoare. Indeplinirea ritmica, la vreme si cu constiinciozitate a actelor administrative asigura insusirea integrala a invataturii, participarea la harul divin si pastrarea integritatii Bisericii una.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.