Drept civil - contracte

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_P
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In contractele ce au ca obiect translatia proprietatii sau unui alt drept real, proprietatea sau dreptul se transmite prin efectul consimtamantului parAZtilor si lucrul ramane in rizico-pericolul dobanditorului, chiar cand nu i s-a facut traditiunea lucrului, vinderea este perfecta intre parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator, in privinta vanzatorului, indata ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului desi lucru inca nu se va fi predat si pretul nu se va fi numarat.
Este un antecontract unilaAZteral prin care o parte se obliga sa incheie in viitor un contract de vanzare-cumparare, al carui continut, in esenta, este deja stabilit.
Partile se numesc promitent si beneficiar. O parte primeste promisiunea celeilalte parti de a vinde sau respectiv de a cumpara un bun, rezervindu-si facultatea ca inauntrul unui termen, sa-si manifeste consintamintul.Daca insa, promisiunea este cu termen, promitentul nu o poate retrage inainte de ajungerea la termen, obligatia sa stingindu-se la expirarea acestuia. Daca nu exista un termen, obligatia se stinge la expirarea termenului general de prescriptie care este de 3 ani.

a2)Promisiunea bilaterala (sinalagmatica) de vanzare-cumparare
=este antecontractul prin care ambele parti se obliga ca in viitor sa incheie contractul. Pana la indeplinirea formei autentice ceruta, conventia partilor are natura unui antecontract de vanzare-cumparare.
a3)Pactul de preferinta
=Promitentul unui bun se obliga ca, in cazul in care il va vinde, la pret egal, va acorda preferinta unei anumite persoane.
Daca promitentul vinde bunul altei persoaAZne, beneficiarul-cumparator nu poate cere incheierea contractului, intrucat, sub rezerva fraudei, vanzarea va fi valabila.

)Dreptul de preemtiune privind vanzarea terenurilor cu vegetatie forestiera.
Legea 26/1996 - Codul silvic instituie un drept de preemtiune al statului in cazul vinzarii terenurilor cu vegetatie forestiera, al eclavelor din fondul forestier si al terenurilor limitrofe acestora. Exercitarea dreptului de preemtiune presupune incunostiintarea in scris de catre proprietar a unitatii silvice teritoriale in raza careia se afla terenul despre intentia de vinzare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.