Drept civil - garantarea obligatiilor

Trimis la data: 2009-11-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmina Sandu
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In decursul timpului, dreptul civil a fost definit in mai multe moduri. D. Alexandresco spunea ca dreptul civil reglementeaza raporturile particularilor intre ei si este propriu fiecarei natiuni. M. Cantacuzino sustinea faptul ca dreptul civil are ca obiect raporturile prin care membrii unei societati vin in contact unii cu altii cu privire la interesele lor particulare.
In literatura mai recenta doua sunt definitiile caracteristice dreptului civil. Dintre autorii care dau aceste definitii enumeram: Gh. Beleiu, care da urmatoarea definitie dreptului civil:

Cursuri similare:

Principiile fundamentale ale dreptului civil constituie anumite idei in conformitate cu care se face reglementarea raporturilor sociale si care stau la baza activitatii juridice.Cele mai importante principii de drept civil sunt: principiul proprietatii - formulat de art. 480 Cod civil. Conform acestui principiu, proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege.

Constitutia prevede ca statul ocroteste proprietatea, indiferent daca este publica sau privata. Dreptul de proprietate are trei atribute: posesia, folosinta si dispozitia. Apararea acestui drept se face prin actiunea in revendicare, iar apararea posesiei prin actiunile posesorii;
- principiul egalitatii in fata legii civile - formulat in art. 16 din Constitutie, potrivit caruia toti cetatenii sunt egali in fata legii si "nimeni nu este mai presus de lege". Dasemenea, acest principiu a fost reglementat si de Decretul nr.31/1954, in art.4 alin.2.

Conform acestui articol, tuturor le este recunoscuta capacitatea civila, iar "sexul, rasa, nationalitatea, religia, gradul de cultura sau originea nu au nici o inraurire asupra capacitatii";- principiul imbinarii intereselor personale cu cele generale - este reglementat de Decretul nr.31/1954 in art.1 alin.1: "Drepturile civile ale persoanelor fizice sunt recunoscute in scopul de a se satisface interesele personale materiale si culturale in acord cu interesul obstesc, potrivit legii si regulilor de convietuire.

" Art.3 din acelasi decret prevede ca drepturile civile pot fi exercitate numai potrivit cu scopul lor economic si social"; principiul ocrotirii drepturilor civile subiective - potrivit art.3 alin.1 din Decretul nr.31/1954, drepturile civile sunt ocrotite de lege. Constitutia garanteaza aceste drepturi, in art.15 spunandu-se ca cetatenii beneficiaza de drepturile si libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.