Drept civil - persoanele

Trimis la data: 2010-05-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 18
Autor: Cristina Ene
Dimensiune: 43kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Clasificare:
a) dupa efectele pe care le produc: (1) termene suspensive - suspenda sau amana pana la implinirea lor executarea drepturilor si obligatiilor izvorate dintr-un AJC; (2) termene extinctive - are loc stingerea executarii drepturilor si obligatiilor izvorate dintr-un AJC. Ex: termenul dintr-un contract de inchiriere.B) dupa cum in momentul incheierii actului se cunoaste sau nu data cand se indeplineste termenul: (1) termene certe: (a) termenul direct - este un termen cert, indicat printr-o data calendaristica; (b) termenul indirect - este un termen cert cand se indica durata si momentul cand incepe sa curga; (2) termene incerte - data de implinire nu se cunoaste (contract de renta viagera).

Cursuri similare:

C) dupa izvorul termenului: (1) voluntar (se stabileste de catre parti in cazul contractului); (2) legal (este stabilit de lege); (3) judiciar (termenul acordat de organul de jurisdictie - se numeste si termen de gratie).
D) dupa cum una sau ambele parti se bucura de beneficiul termenului: termene stabilite in favoarea debitorului, creditorului sau a ambelor parti.

Efectele termenului (vom face diferenta dintre termenul suspensiv si extinctiv) - intotdeauna termenul afecteaza doar executarea termenului, dar nu si existenta sa.Efectele termenului suspensiv: (1) daca debitorul executa obligatia inainte de termen, el face o plata valabila;
(2) titularul dreptului (creditorul) poate lua masuri de conservare a dreptului sau inainte de indeplinirea termenului;

(3) in cazul actelor translative de proprietate, termenul suspensiv nu amana transferul dreptului, afara de de cazul in care se prevede in mod expres contrariul;
(4) creditorul, inainte de implinirea termenului, nu poate opune debitorului compensatia;
(5) creditorul nu poate sa invoce inainte sa termen actiunea oblica si actiunea revocatorie, inainte de implinirea termenului;
(6) prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga la data implinirii termenului suspensiv.

Efectele termenului extinctiv: marcheaza stingerea dreptului subiectiv si a obligatiei corelative.
2. Conditia - este un eveniment viitor si nesigur ca indeplinirea de care depind existenta (nasterea sau desfiintarea) AJC. Clasificare:
a) dupa criteriul efectului pe care il produce: (1) conditia suspensiva (amana nasterea drepturilor si obligatiilor pana la realizarea ei; (2) conditia rezolutorie (acea conditie de care depinde desfiintarea AJC). Ex: iti vand autoturismul, dar daca voi fi transferat in alta localitate, contractul va fi desfiintat.

B) dupa factorul de care depinde realizarea sau nerealizarea conditiei ca eveniment viitor si nesigur:
(1) conditii cazuale (acea conditie a carei realizare depinde de intamplare, de hazard de forte exterioare vointei partilor);
(2) conditii mixte (acea conditie a carei realizare sau nerealizare depinde de vointa uneia dintre parti si vointa unei persoane determinate);

(3) conditii potestative - potentas (putere) se subclasifica in: (a) conditia potestativa simpla (a carei realizari depinde de vointa uneia dintre parti si de fapte exterioare sau de vointa unei persoane nedeterminate); (b) conditia potestativa pura (a carei realizare depinde exclusiv de vointa uneia dintre parti).
Observatie! Conditia pur potestativa din partea debitorului este afectata de nulitatea absoluta.

C) dupa modul de formulare: (1) conditia pozitiva (formulata in sens afirmativ); (2) conditia negativa (formulata printr-o negatie).
Validitatea conditiei - o conditie e valabila daca este licita, morala si posibila. Observatie! In speta, conditia afecteaza insasi existenta AJC si ea isi produce efecte in mod retroactiv pentru trecut.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.