Drept civil - teoria generala a obligatiilor

Trimis la data: 2010-11-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 99
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Munteanu Catinca
Dimensiune: 152kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
NOTIUNEA DE OBLIGATIE CIVILA. Definitie. Obligatia este raportul de drept civil in care o parte, numita creditor, are posibilitatea de a pretinde celeilalte parti, numita debitor, sa execute una sau mai multe prestatii ce pot fi de a da, a face sau a nu face, de regula, sub sanctiunea constrangerii de catre stat.
Obligatia civila are o latura activa, care priveste dreptul pe care il are creditorul asupra debitorului - drept de creanta - si o latura pasiva, care priveste datoria sau obligatia ce incumba debitorului, corelativa dreptului de creanta al creditorului.

Cursuri similare:

Intr-un raport juridic obligational unilateral, specific contractelor unilaterale, o parte are doar calitatea de creditor, iar cealalta parte doar pe cea de debitor. Un exemplu il constituie donatia, in cadrul careia donatorul este numai debitor (avand obligatia de a transmite dreptul de proprietate si de a preda bunul donat), iar donatarul este numai creditor (avand dreptul de creanta corelativ obligatiei asumate de donator). In raporturile juridice obligationale complexe, subiectele au dubla calitate de creditor si debitor.

Un exemplu il constituie contractul de vanzare-cumparare, in cadrul caruia vanzatorul este creditor al prestatiei de plata a pretului si in acelasi timp debitor al prestatiei de transmitere a dreptului de proprietate si de predare a lucrului vandut, in timp ce cumparatorul este creditor al prestatiei de transmitere a dreptului de proprietate si de predare a bunului si totodata debitor al prestatiei de plata a pretului.

B. Continutul raportului de obligatii desemneaza drepturile de creanta si obligatiile corespunzatoare acestora, pe care le au subiectele.
Continutul raportului obligational poate fi determinat de vointa partilor (in cazul contractelor) sau de lege (in cazul faptelor licite care constituie izvor de obligatii si a faptelor ilicite cauzatoare de prejudicii).

Obiectul raportului juridic de obligatii consta in conduita concreta - actiunea sau inactiunea - la care este indreptatit subiectul activ si la care este indatorat subiectul pasiv sau prestatia pe care o poate pretinde creditorul si pe care trebuie sa o execute debitorul. Aceasta prestatie poate fi aceea de: a da ("dare"), a face ("facere") sau a nu face ("non facere").

Prestatia de a da reprezinta indatorirea debitorului de a constitui sau transmite un drept real. Astfel, vanzatorul are datoria de a transmite dreptul de proprietate asupra lucrului vandut.Prestatia de a face consta in indatorirea debitorului de a presta o lucrare, un serviciu sau, generic, orice prestatie pozitiva (alta decat aceea de a da) in favoarea creditorului.

Se incadreaza in aceasta categorie prestatia vanzatorului de a preda lucrul vandut, prestatia de intretinere rezultata dintr-un contract de intretinere, etc. Prestatia de a nu face consta in abtinerea debitorului de la a face ceva ce ar fi putut face daca nu s-ar fi obligat fata de creditor. Un exemplu pentru aceasta categorie il constituie obligatia de a se abtine de la a instraina un bun o anumita perioada de timp, asumata prin contract.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.