Drept civil

Trimis la data: 2010-04-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Anastasia Munteanu
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul civil
Definitie - un ansamblu de norme juridice care reglementeaza raporturile patrimoniale si raporturile nepatrimoniale ce se stabilesc intre persoane fizice si persoane juridice aflate pe pozitie de egalitate juridica.

Cursuri similare:

Raportul juridic - reprezinta o relatie sociala reglementata de o norma de drept.
In structura sa raportul juridic cuprinde 3 elemente:
1.Subiectul sau partile raportului juridic
a.Persoane fizice
b.Persoane juridice
2.Continutul raportului juridic - care este dat de totalitatea drepturilor si obligatiilor partilor
3.Obiectul raportului juridic - care presupune conduita partilor, raportului juridic care insa intotdeauna se rasfrange asupra unui bun.

1. Subiectul raportului juridic
In cadrul raportului juridic apar ca subiecte de drept persoanele fizice si persoanele juridice
-Persoana fizica: omul privit in individualitatea sa ca titular de drepturi si obligatii
-Persoana juridica: reprezinta subiectul colectiv de drept care avand o organizare de sine statatoare, un patrimoniu propriu distinct de patrimoniile persoanelor fizice care alcatuiesc persoane juridice si in acord cu interesul general - obstesc, devine titular de drepturi si obligatii.

Pentru a deveni parte intrun raport juridic atat persoana fizica cat si persoana juridica trebuie sa aiba capacitatate juridica:
-Capacitate de folosinta
-Capacitate de exercitiu

1. Capacitatea de folosinta reprezinta aptitudinea generala si abstracta recunoscuta de lege oricarui subiect de drept de a fi titular de drepturi si obligatii civile.
2. Capacitatea de exercitiu reprezinta aptitudinea oricarui subiect de drept de a deveni titular de drepturi si de a-si indeplini obligatiile asumate prin incheierea unor acte.
Capacitatea de exercitiu= Capacitatea de folosinta + Discernamant

Persoanele fizice
Capacitatea de folosinta se dobandeste la nastere si pierde la moarte (in momentul constatarii decesului).In dreptul nostru, in materie succesorala este reglementata o situatie de exceptie cu privire la posibilitatea copilului conceput dar nenascut inca, de a dobandi in patrimoniul sau anumite drepturi. Aceasta situatie presupune recunoasterea unei capacitati de folosinta anticipata pentru copilul conceput dar nenascut insa, cu conditia ca la nastere copilul sa fie viu nu si viabil.

In legislatia noatra, capacitatea de folosinta a persoanei fizice poate fi ingradita, fie ca masura de protectie a unei anumite categorii de persoane, cum este cazul spre exemplu, al minorului de 16 ani care nu poate dispune prin testament decat de Aoe din bunurile de care ar dispune daca ar fi major, fie ca sanctiune complementara cum este interdictia de a exercita anumite drepturi, daca persoana se face vinovata de savarsirea unei fapte penale.

Capacitatea de exercitiu presupune existenta neingradita a capacitataii de folosinta + un element esential, discernamantul persoanei fizice.
In functie de etapele enumerate, minorul cu varsta de pana la 14 ani lipsit total de capacitate de exercitiu nu va putea inchiea acte juridice decat prin intermediul reprezentantilor sai legali, cu exceptia actelor juridice marunte si a unui depozit la cec.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.