Drept civil, drepturi reale

Trimis la data: 2009-04-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 5.45 / 10
Downloads: 247
Autor: Mili Licasu
Dimensiune: 57kb
Voturi: 16
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Patrimoniul : notiune, elemente, caractere juridice, functiile
patrimoniului, teorii juridice cu privire la patrimoniu.
2. Consideratii privind patrimoniul : drepturile reale, clasificarea
drepturilor reale, drepturile de creanta, comparatie intre
drepturile reale si drepturile de creanta, categorii intermediare.
3.Clasificarea bunurilor: distinctia dintre bunuri mobile si bunuri
imobile, distinctii secundare (bunuri consumptibile si bunuri
neconsumptibile, bunuri fungibile si nefungibile), gruparea
bunurilor (notiune, raporturi juridice intre bunuri, universalitati).

Cursuri similare:

Denumim patrimoniu totalitatea drepturilor si obligatiilor care au valoare economica, apartinand unei persoane . Din cuprinsul definitiei se pot desprinde urmatoarele idei: patrimoniul este compus dintr-un activ si un pasiv ;- drepturile care il compun sunt patrimoniale; - patrimoniul este distinct de bunurile care il compun la un moment dat.

. Elementele si caracterele juridice ale patrimoniului
Patrimoniul este un compus intre activ si pasiv.
Activul patrimonial este alcatuit din drepturile patrimoniale, adica acelea care pot fi exprimate in bani (de exemplu, dreptul de proprietate asupra apartamentului, dreptul de a primi pretul asupra bunului vandut etc.)

Pasivul patrimonial este compus din datoriile (obligatiile, sarcinile) care pot fi evaluate in bani. Ele constau din obligatia de a da, obligatia de a face sau obligatia de a nu face ceva ce ar fi putut face daca titularul nu s-ar fi obligat la abtinere.Caractere: 1. Patrimoniul este o universalitate juridica; 2. Unicitatea patrimoniului ; 3. Inalienabilitatea patrimoniului ; 4. Divizibilitatea patrimoniului Pentru persoanele fizice divizibilitatea patrimoniului este prevazuta de lege. De exemplu, cazul acceptarii mostenirii sub beneficiu de inventar, cazul separatiei de patrimonii.

Functiile patrimoniului:Patrimoniul prezinta o importanta practica deosebita si anume:- constituie gajul general al creditorilor chirografari; - explica si face posibila subrogatia reala cu titlu universal;- face posibila transmisiunea universala si cu titlu universal a drepturilor si obligatiilor.

Test de autocontrol :Definiti patrimoniul.Enumerati si explicati elementele si caracterele juridice ale patrimoniului.Ce intelegeti prin functia patrimoniului de a constitui gajul general al creditorilor chirografari ? Explicati functia patrimoniului care consta in a face posibila subrogatia reala cu titlu universal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.