Drept civil si comercial

Trimis la data: 2009-07-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 263
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai Grigoriu
Dimensiune: 255kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din definitia data dreptului civil, putem desprinde si analiza elementele esentiale ale reglementarii sale. Astfel, urmeaza a se retine:
a) ca este format din grupari de norme care reglementeaza aspecte comune sau apropiate unele de altele. Este de retinut ca gruparile de norme juridice civile se numesc institutii juridice. Asa, de exemplu, se poate vorbi de institutia juridica a dreptului de proprietate, a raspunderii civile delictuale sau de institutia contractelor;

Cursuri similare:

Notiunea de lege are o acceptiune generala. Prin urmare, in sens larg, notiunea de lege are menirea sa acopere toate actele norAZmative a caror respectare este asigurata prin forta coercitiva a statului.
In sens strict, notiunea de lege desemneaza numai actele normative emise de puterea legislativa a tarii: Parlamentul (Senatul si Camera deputatilor). Luand in considerare acest sens, va trebui sa observam ca, la randul lor, legile sunt organice si ordinare.

Atribuim calificativul de lege fundamentala Constitutiei, care detine rolul suprem in ierarhia izvoarelor dreptului in general si, implicit, a dreptului civil. Principalele izvoare de drept civil sunt urmatoarele:
Constitutia - reprezinta legea fundamentala a tarii si sta la baza tuturor celorlalte legi. Dintre institutiile de baza ale dreptului civil care sunt consacrate in Constitutie retinem proprietatea, cu cele doua forme ale sale, publica si privata, si libera initiativa a tuturor participantilor la viata economica.

In legatura cu cele doua forme ale dreptului de proprietate retinem si trasaturile lor caracteristice reglementate prin Constitutie. Astfel, proprietatea publica este inalienabila, iar proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal, indiferent de titular .Codul civil - este cel mai important izvor de drept civil, deoarece grupeaza in cuprinsul sau majoritatea normelor acestei ramuri de drept. Codul civil roman dateaza din anul 1864 si a fost pus in aplicare la l decembrie 1865. Este copiat dupa codul francez de la 1804.

Realitatile social-economice din tara noastra au impus modificarea, completarea si abrogarea multor dispozitii cuprinse in codul civil.
Legile - se caracterizeaza prin aceea ca, in comparatie cu codurile civil, comercial, al familiei, au un obiect determinat in ceea ce priveste reglementarile pe care le contin. Legile ordinare care contin reglementari cu privire la obiectul dreptului civil reprezinta si ele un izvor important al acestei ramuri. O insemnatate deosebita o au legile care privesc reorganizarea societatilor de stat ca regii autonome si societati comerciale si legea fondului funciar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.