Drept comercial

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 118
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_I
Dimensiune: 133kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul comercial - format dintr-un complex de legi variate, legea 31/1990 a SC sau legea 26/1990 cea a Registrului Comertului.
Cel mai important act normativ care sta la baza dreptului comercial este Codul Comercial Roman care a fost adoptat in 1887.
Comertul nu poate fi facut decat de catre cei ce au calitatea de comerciant adica acele pers. care fac fapte de comert in scopul de a obtine un profit. Aceste fapte de comert trebuie facute in nume propriu, independent si pe riscul fiecaruia.
Autoritatile publice nu pot avea calitatea de comerciant intr-ucat scopul infiintarii lor este acela a unei activitati dezinteresate si nu obtinerea unui profit.
Dovada calitatii de comerciant pt. o pers. fizica se poate proba prin prezentarea unor dovezi din Dreptul Comercial carora sa rezulte ca pers. a savarsit una sau mai multe fapte de comert.
In cazul pers. juridice (a SC) calitatea de comerciant se poate proba prin prezentarea actului constitutiv.

Obligatiile comerciantilor sunt in nr. de 3 :
1. Publicitatea in registrul comertului - potrivit legii 26/1990 comerciantii sunt obligati sa se inmatriculeze in Registrul Comertului. Acest registru se tine de catre un Oficiu al Comertului ce functioneaza in fiecare judet pe langa camera de comert si industrie teritoriala.
Inmatricularea se efectueaza in temeiul unei cereri care este adresata Oficiului Registrului Comertului unde comerciantul isi v-a avea sediul.

In cazul pers. fizice cererea de inmatriculare se face personal sau prin reprezentant, prin procura speciala. Aceasta cerere v-a cuprinde mentiuni privind pers. (comerciantului), mentiuni privind firma si sediul, precum si obiectul de activitate.
In cazul comerciantului pers. juridica - cererea de inmatriculare v-a fi semnata de catre un administrator sau unul din asociati si v-a cuprinde denumirea soc., sediul si nationalitatea, forma judidica si obiectivul soc., capitalul social, numele administratorilor si durata soc.

2. Tinerea contabilitatii activitatii comerciale.
Comerciantul este obligat prin lege sa tina un registru de contabilitate ce reprez. principalul instrument de cunoastere si control asupra patrimoniului soc.
Comerciantii au obligatia sa efectueze inventarierea patrimoniului pe care il detin la inceputul activitatii si cel putin odata pe an pe parcursul activitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.