Drept comercial

Trimis la data: 2009-03-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eduard_A
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Avand in vedere acceptiunea juridica a notiunii de comert, dreptul comercial are o sfera mai cuprinzatoare, acesta reglementand activitatea comerciala, definita ca o activitate de producere si circulatie a marfurilor.
Prin urmare, dreptul comercial reprezinta ansamblul de reguli juridice speciale care reglementeaza raporturile izvorate din comert.

Cursuri similare:

Intrucat, miza activitatii comerciantului este maximizarea profitului, comerciantii au adoptat forme rapide si simple de incheiere a contractelor pe baza ofertei acceptate, pe baza comenzii urmate de executare sau a facturii acceptate; prin emiterea unor contracte-tip cum ar fi, cambia, biletul la ordin, cecul, obligatiuni, prin telefon, prin fax, iar recent, prin mijloace electronice (comertul electronic).

Normele comerciale recunosc valabilitatea acestor contracte.
Celeritatea este vizata de la inceperea si pana la incetarea activitatii comerciale, sens in care, se instituie reguli si proceduri cat mai simple si suple aplicabile constiturii, autorizarii, si functionarii comerciantului, operatiunilor efectuate in cadrul comertului sau cu tertii, dizolvarii si lichidarii patrimoniului acestuia.

Din aceleasi ratiuni, conflictele litigioase trebuie supuse unor norme de procedura simple cu termene scurte. In obligatiile comerciale respectarea scadentei este mai importanta decat "forma" in care obligatia a luat nastere.Dreptul comercial protejeaza cu precadere creditorul fata de debitor, tocmai pentru a favoriza derularea rapida a operatiunilor comerciale. Securitatea si transparenta tranzactiilor comerciale Simplitatea formelor si mecanismelor de contractare este compensata prin masuri de siguranta oferite creditorului.

Din acest punct de vedere, raporturile comerciale de credit sunt asigurate prin gaj, ipoteca, drept de retentie, scrisoare de garantie, si prin alte mecanisme cum ar fi, inopozabilitatea exceptiilor derivate din raportul fundamental fata de purtatorul cambiei, biletului la ordin sau cecului, inadmisibilitatea acordarii termenului de gratie, interdictia retractului litigios, etc.Pentru ca protectia creditului sa devina eficace, legea obliga creditorul la indeplinirea unor formalitati de publicitate, evidentiind un anumit formalism al dreptului comercial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.