Drept comercial I

Trimis la data: 2010-06-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eliza Dumitrescu
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin izvor de dr. comercial se intelege forma de exprimare a normelor juridice care reglementeaza materia comerciala.Art. 1 din C. com. Prevede: "In comert se aplica legea de fata. Unde ea nu prevede se aplica C. civ." Izvoarele dr. com. sunt:
- C. comercial si legile speciale;
- Dr. civil;
- Uzul, cutuma si obiceiul juridic.

Cursuri similare:

1.C. com., ca izvor principal de drept comercial nu este un izvor original, ci numai un izvor specific de drept in materie comerciala, el creeaza drepturi numai in functie de specificul activitatii comerciale. Legile comerciale speciale, L.31/1990, privind soc. com.; L nr.26/1990, privind registrul comertului.

3. Uzul, cutuma sau obiceiul juridic, reprezinta o practica indelungata (atitudini, comportari), care au un anumit grad de vechime, repetabilitate si stabilitate aplicata unui nr. nedeterminat de comercianti, care poate avea sau nu caracter de izvor de drept.

Uzurile prezinta un caracter general colectiv, impersonal si repetabil aplicandu-se unui nr. nedeterminat de comercianti, pe un anumit teritoriu, sau cu privire la o anumita categorie de produse. Ele sunt reguli de conduita create de comercianti in practica lor comerciala, deci nu sunt edictate si nici sanctionate de catre stat.

Uzurile au si un caracter obiectiv, in sensul ca se concretizeaza in acte juridice si fapte materiale care sau aplicat in mod repetat intr-o perioada mai lunga de timp.

CLASIFICAREA UZURILOR
Cea mai importanta clasificare a uzurilor se face in functie de forta lor juridica, in:
a.uzuri normative ( legale, de drept, cutume);
b.uzuri conventionale (interpretative, de fapt)

Uzurile normative . Particularitatile uzurilor normative se exprima in generalitate, impersonalitate si obligativitate. Aceste uzuri constituie izvor de drept si se aplica intocmai ca o norma juridica. Ele determina drepturile si obligatiile partilor, fie reglementand raporturile sociale inca neprevazute de lege, fie interpretand dispozitiile legii.

Obiectul de reglementare al uzurilor normative se prezuma a fi cunoscut intocmai ca si legea, urmand a fi aplicate de judecator, chiar din oficiu.Uzurile conventionale (interpretative). Au forta juridica asemanatoare clauzelor contractuale, iar fundamentul lor consta in principiul libertatii de vointa a partilor. Ele se aplica cu titlu de clauza contractuala si reprezinta vointa expresa sau tacita (prezumata), a partilor. Rolul uzurilor interpretative este acelasi ca si in cazul celor normative si anume stabilrea drepturilor si obligatiilor partilor.

Uzurile conventionale intervin :
-in legatura cu incheierea contractului comercial ( o anumita comportare semnifica consimtamant);
-in legatura cu continutul contractului ( complectarea clauzelor stabilite in contract );
-in faza de executare a obligatilor contractulale ( sanctiuni aplicate debitorului pentru neexecutarea obligatiilor );Din punct de vedere probatoriu, uzurile conventionale trebuie dovedite cu orice mijloc de proba, ca orice situatie de fapt.

2. Un alt criteriu de clasificare a uzurilor se refera la intinderea aplicarii lor in spatiu, conform caruia pot fi:
- locale (se aplica pe o anumita piata comerciala);
- speciale (cele care se aplica la o anumita ramura de activitate);
- general (cand se aplica tuturor raporturilor comerciale).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.