Drept comercial international

Trimis la data: 2010-03-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 50
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian_P
Dimensiune: 74kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Norme conflictuale: au rolul de a stabili care este sistemul de drept aplicabil la un anumit raport juridic. Aceste norme stabilesc doar care este sistemul de drept care se aplica la un anumit contract. Odata stabilit sistemul de drept intram in continutul acestuia si alegem norma de drept uniform sau norma de drept substantial care reglementeaza in moc concret acel raport juridic.
In iunie 2009 normele conflictuale erau reglementate de legea 105/1992. In iunie 2009 a fost adoptat noul cod civil. In cuprinsul acestuia, in cartea a VII-a sunt cuprinse dispozitii de drept international privat.
Odata stabilit sistemul aplicabil pentru un anumit raport juridic, acesta va reglementa in principiu urmatoarele doua aspecte mari: conditiile de fond si efectele contractului respectiv.

Cursuri similare:

Jurisprudenta: este considerat izvor de drept in sistemul de drept anglo-american (common law). In sistemul de drept continental (deci si romanesc) practica judecatoreasca nu este considerata izvor de drept dar este apreciata valoarea in ceea ce priveste aplicarea dreptului comertului international. Izvoare mai sunt si tratatele si cutuma: Tratatul reprezinta un acord de vointa intre doua sau mai multe state prin care acestea reglementeaza o anumita sfera a relatiilor internationale dintre ele. Tratatul se poate prezenta sub forma mai multor denumiri: carta, comunicat, memorandum, act final, conventie, declaratie, etc.

Daca printr-un astfel de tratat sunt reglementate si probleme din domeniul comertului international, respectiv un tratat, va constitui in mod obligatoriu si izvor de drept al comertului international. Aici vor intrat tratatele economice bilaterale si multilaterale (Conventia Natiunilor Unite privind transportul marfurilor pe mare din 1978 - regulile de la Hamburg, Conventia privind transporturile internationale feroviare semnata la Berna in 1980).
Conventiile care prevad evitarea dublei impuneri, cnventiile care privesc garantarea investitiilor straine, sunt considerate izvoare de drept ale comertului international.

Cutumele: se intelege o practica generala si indelungata, repetata care este urmata de catre state in planul raporturilor internationale sub conditia obligativitatii lor juridice. Cutuma reprezinta cel mai vechi izvor nescris al dreptul international. Materii intregi de drept international s-au format pe cale cutumiara (dreptul maritim).
Cutuma in continutul ei trebuie sa cuprinda doua elemente: un element obiectiv care consta in conduita aplicata un timp indelungat ca o deprindere sau ca o obisnuinta.

Al doilea element este cel subiectiv sau psihologic care consta in convingerea ca o anumita conduita este obligatorie si drept consecinta are o anumita valoare juridica. Cutumele se aplica indiferent de faptul ca partile le-au cunoscut sau nu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.