Drept comercial roman

Trimis la data: 2010-07-15
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 125
Nota: 9.32 / 10
Downloads: 9
Autor: Catalin
Dimensiune: 196kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere economic, comertul apare ca o activitate al carei scop este schimbul si circulatia marfurilor de la producatori la consumatori.Juridic, notiunea de comert are un continut mai larg, deoarece ,cuprinde pe langa operatiunile de interpunere in schimb si circulatie a marfurilor, productia marfurilor ,executarea de lucrari si prestarea de servicii. Dreptul comercial cuprinde normele juridice care reglementeaza activitatile comerciale:de producere, de circulatie si de prestari servicii.

Cursuri similare:

Obiectul dreptului comercial
In literatura de specialitate s-au conturat doua sisteme , care permit stabilirea sferei (obiectului ) dreptului comercial si ofera criteriile de comercialitate ale actelor ,faptelor juridice ;i opera'iunilor economice .

Potrivit primului sistem, denumit obiectiv dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile comertului, adica actelor juridice, faptelor juridice si operatiunilor economice calificate de lege ca fiind de comert indiferent de persoana care le savarseste.

Potrivit celui de-al doilea sistem denumit subiectiv,dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile comerciantilor. Din acest punct de vedere ,dreptul comercial este un drept profesional care se aplica tuturor persoanelor care au calitatea de comerciant.

Codul Comercial roman are la baza sistemul obiectiv. Articolul 3 Cod com. stabileste actele juridice, faptele si operatiunile considerate fapte de comert carora li se aplica dispozitiile codului comercial indiferent de persoana care le savarseste, indiferent ca are sau nu calitatea de comerciant. Combinand cele doua sisteme rezulta ca dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile atat faptelor de comert cat si comerciantilor .

Definitia dreptului comercial
Dreptul comercial este un ansamblu de norme juridice de drept privat aplicabile raporturilor juridice izvorate din savarsirea actelor, faptelor juridice si operatiunilor economice considerate de lege fapte de comert precum si raporturilor juridice la care participa persoanele ce au calitatea de comercianti.

Izvoarele dreptului comercial
Izvoarele formale sunt : Codul comercial si Codul civil.
In functie de natura lor deosebim : -izvoare normative: Constitutia-legea fundamentala a tarii-care reglementeaza principiile de organizare ale activitatilor economice,Codul Comercial care cuprinde reglementarea de baza a activitatilor comerciale si reglementeaza institutiile fundamentale : faptele de comert, comerciantii, obligatiile comerciale;

legile comerciale speciale. Pentru ca nu tot dreptul comercial se afla in Codul Comercial, art. 1Cod Com. face sa se inteleaga ca principalul izvor al dreptul comercial il reprezinta legile comerciale si legile comerciale speciale: legea 31/1990 cu privire la societatile comerciale, legea 26/1990 privind registrul comertului, legea 11/90 privind combaterea concurentei neloiale, legea 58/90 asupra cambiei si biletului la ordin,Decretul 139/90 privind infiintarea camerelor de comert si industrie, Ordonanta 21/1992 privind protectia consumatorilor, Ordonanta 70/1990 privind impozitul pe profit si norme, regulamente si ordine adoptate de organele competente.

-izvoare interpretative: au rolul de a ajuta la interpretarea vointei
- uzurile comerciale.Uzul comercial este o regula de conduita nascuta din practica sociala. In dreptul comercial roman uzurile comerciale nu sunt izvoare normative dar doctrina si practica juridica recunosc uzurile interpretative (conventionale) ca rezultand din vointa prezumata a partilor cu rolul de a lamuri sensul si limitele acestei vointe.

- doctrina .Se admite ca doctrina nu este izvor de drept, dar este un important instrument de interpretare a legilor comerciale si de aplicare a acestora.
- practica judiciara. In mod traditional nu a fost recunoscuta ca izvor de drept, dar solutiile date de instantele judecatoresti contribuie la interpretarea legilor comerciale fara sa aiba puterea precedentului judecatoresc. Un rol important in interpretarea legilor comerciale tinde sa-l dobandeasca deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.