Drept comercial roman

Trimis la data: 2010-05-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 300
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_Z
Dimensiune: 282kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul reprezinta un ansamblu de norme juridice care reglementeaza raporturi sociale si ordoneaza conduita subiectilor acestor raporturi. Dupa domeniul de reglementare si dupa interesul ocrotit el se imparte in drept public si drept privat. Daca dreptul public reglementeaza ordinea publica si se refera la organizarea si activitatea statului si a puterilor publice precum si la raporturile dintre guvernanti si guvernati, dreptul privat se ordinea juridica privata, reglementand raporturi sociale de interes privat, particular, individual stabilite intre persoane fizice sau juridice private.
Dreptul comun in materia raporturilor juridice private este dreptul civil care reglementeaza totalitatea raporturilor patrimoniale si nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice si juridice aflate in pozitie de egalitate juridica cu exceptia acelor raporturi care constituie obiectul altor ramuri de drept privat.
O asemenea situatie de exceptie o constituie relatiile sociale care apar in legatura cu activitatea comerciala si care sunt reglementate de normele de drept comercial. Pentru a putea delimita cu exactitate care este sfera de incidenta a acestor norme este necesar sa identificam sensurile termenului "comert".

Acesta provine din latinescul commercium care este rezultatul alaturarii cuvintelor cum - cu si merx, mercis-marfa si care ar putea fi tradus - "cu marfa", operatiuni purtand asupra marfii iar subiectul care exercita comertul este, de obicei, merx-mercator - comerciantul.
In limbajul economic ca si in cel uzual termenul "comert" este utilizat pentru a desemna activitatea de interpunere si circulatie, de distributie, a marfurilor de la producator la consumator. In aceasta acceptieune comertul creeaza o impresie falsa de activitate parazitara, care se limiteaza la deplasarea bunurilor create de altii, fara sa adauge nimic la valoarea acestor bunuri.

In sens juridic prin comert se intelege nu numai operatiunile de interpunere si circulatie a marfurilor ci si cele de producere a marfurilor , executarea de lucrari si prestarea de servicii. Acest inteles diferit , mai cuprinzator, este fundamentat pe dispozitiile art 3 Cod comercial care indica ca fapte/acte de comert, pe langa vanzare-cumparare-prin care se realizeaza circulatia marfurilor si intreprinderile producatoare de bunuri, intreprinderile de constructii, intreprinderile care presteaza diverse servicii - transport, depozit precum si activitati conexe acestora-contractele de mandat, comision, agentiile, etc..

Pe de alta parte nu poate fi neglijat faptul ca, in principal activitatea comerciala este desfasurata de comercianti, adica de persoane fizice sau juridice care realizeaza fapte/acte de comert, in mod obisnuit ca o profesiune. Dobandirea acestei calitati, exercitarea precum si incetarea ei intra in sfera de reglementare a dreptului comercial.In consecinta poate fi definit dreptul comercial ca fiind acea ramura de drept constituita din ansamblul normelor juridice care reglementeaza raporturile juridice izvorate din savarsirea de fapte de comert precum si in legatura cu statutul juridic al comerciantului.
Obiectul dreptului comercial
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.