Drept comunitar

Trimis la data: 2010-09-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.37 / 10
Downloads: 56
Autor: Lucescu Andra
Dimensiune: 9kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunitatea Europeana a carbunelui si otelului (CECO)
9 mai 1950 ministrul francez de externe Robert Chuman prezinta presei internationale o declaratie a guvernului sau in care sunt aratate obiectivele unei constructii europene: reconcilierea franco-germana, crearea unei autoritati supranationale independenta de guverne cu o putere de decizie supranationala.

Cursuri similare:

Din punct de vedere economic aceasta declaratie era construita intr-o viziune liberala (fuziunea pietelor, nediscriminarea lor) au fost alese 2 materii strategice de baza: carbunele si petrolul.Un rol important l-au jucat si alte personalitati Jean Monet, cancelarul german Konrad Adenawer, De Gaspe, 6 state: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg au semnat la 18 aprilie 1981 la Paris Tratatul de creare a CECO.

S-a nascut astfel prima Organizatie Europeana de tip federal, independent de guvernul statelor membre avand toate atributiile necesare.Obiectivul fundamental era crearea unei piete comune cu suprimarea taxelor vamale, a contingentelor (cantitate de marfuri care poate fi importata/ exportata intr-o anumita prioada de timp), suprimarea acordurilor de cartel (intelegere formata intre producatorii dintr-o anumita ramura industriala in vederea fixarii preturilor prin limitarea productiei si concurentei).

S-a creat astfel o apropiere pe plan politic intre statele membre prin desfiintarea piedicilor din calea liberei circulatii, prin fixarea preturilor si ridicarea nivelului de trai pt lucratorii acestei industrii.

Au fost create 4 institutii:Inalta autoritate;Consiliul de ministri;
Adunarea comuna;Curtea de justitie.Inalta autoritate avea principalele puteri de gestiune si decizie. Era formata din 9
membri numiti prin acord comun de statele membre. Erau personalitati independente, iar deciziile aveau forta executorie.

Consiliul de ministri reprezenta guvernele nationale si decidea in ananimitate prioritatile de utilizare, repartitie intre industriile interesate precum si resursele de carbune si otel.Adunarea comuna era compusa din reprezentanti ai parlamentelor nationale (78).

Curtea de justitie supraveghea respectarea prevederilor din tratat si solutiona neintelegeri dintre state sau particulari si Inalta autoritate. Finantatea se facea prin impozit european platit direct de intreprinderile de carbune si otel.CECO a fost constituit pt 50 de ani si si-a incetat existenta in 2002.

Comunitatea economica europeana
A fost creata prin semnarea la Roma la 25 martie 1857 intrand in vigoare in 1950.Obiectivul fundamental era instituit unei piete comune cu caracter general care sa se sprijine pe o uniune vamala, pe amortizarea politicilor economice, pe libertatea intregii vieti economice.CEE se fundamenta pe 4 libertati: a capitalurilor, a serviciilor, a bunurilor, a pers si pe mai multe politici comune.

Art.3 Tratatul CEE enumera principii generale care guverneaza comunitatea:
Eliberarea piedicilor vamale;
Crearea unui tarif vamal comun;
Organizarea unei bune functionari a concurentei;
Apropierea legislatiilor nationale;
Instituirea de fonduri speciale si a unei banci de investitii in general abolirea
tuturor obstacolelor in calea liberei circulatii.
Uniunea vamala s-a realizat din 1959.

Din punct de vedere institutional CEE reproducea sistemul CECO, acesta avea o durata nelimitata. Acest tratat a determinat aparitia unei noi ordini juridice integrata in dr intern al statelor membre.

Comunitatea avea personalitate juridica, capacitate de reprezentare internationala, puteri reale izvorate din limitarea unor competente ale statelor membre sau din transferul de atributii ale acestora in favoarea comunitatii. Dr comunitar nu i se puteau opune legile interne.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.