Drept comunitar - curs 1

Trimis la data: 2009-08-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Bogescy
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sfarsitul celui de-am 2-lea razboi mondial gasea Europa divizata atat in privinta realitatilor economice cat si a celor socio-politice.
Primul ministru britanic Willson afirma in 1946 ca este necesara o constitutie europeana de tip federal care sa poarte numele STATELE UNITE ALE EUROPEI. In 1947 guvernul american a pus in aplicare Planul Marsal prin care se acordau tarilor europene resurse financiare in valoare de 10 miliarde dolari.

Cursuri similare:

Aceste sume urmau a fi folosite pentru modernizarea economiilor si pentru micsorarea discrepantelor sociale. Intrucat regimul comunist rusesc dispusese ocuparea militara a Berlinului in perioada 1947 - 1948 si tinandu-se cont de insurgenta militara a comunistilor din Praga in anul 1948 cancelariile democratice Europene in colaborare cu Guvernul Statelor Unite au pus bazele Consiliului Europei. Aceasta a fost infiintat la data de 9 mai 1949.

Consiliul urma a avea un rol important in protejarea drepturilor omului si in pastrarea identitatilor culturale nationale. Ca urmare a planului francez de dezvoltare economica realizat de ministrul Shumann, in 1951 se semneaza la Paris , Tratatul pentru instituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului.Tratatul a fost semnat de Franta, Germania si Italia, Belgia , Olanda si Luxemburg. Aceasta prima comunitate Europeana stabilea ca tarile semnatare pun comun productia , prestatie si valorificarea in zona siderurgica. Se convenea ca intre tarile semnatare nu vor fi acceptate taxe vamale , masuri echivalente sau masuri discriminatorii de protejare a unor agenti economici de pe piata.

Comunitatea a fost incheiata pentru o durata de 50 de ani . S-au introdus si primele institutii ale Comunitatilor, un Consiliu, o Comisie si o Adunare Parlamentara. In 1973 au devenit membre Danemarca, Irlanda si Marea Britanie. In 1981 a aderat Belgia, in 1985 a aderat Spania si Portugalia, in 1995 au aderat Suedia, Finlanda si Austria, in 2004 au aderat Letonia, Lituania , Estonia, Cipru, Malta, Cehia, Slovenia, Slovecia, Polonia si Ungaria, in 2007 Romania si Bulgaria.

Tratatul de la Maastricht privind instituirea Uniunii Europene a fost semnat in 1992 pentru prima data se foloseste sintagma de Uniune Europeana chiar daca acesteia nu i se confera personalitatea juridica. Se stabileste prin Tratat ca cetatenii statelor membre ale UE dobandesc automat cetatenie europeana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.